Vorige

Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht tijdens schooljaar 2021-2022

08 juli 2021 Werkgevers
Miet Vanhegen

De Vlaamse regering zet in op een heus opleidings- en loopbaanoffensief dat kadert in ‘Alle hens aan dek’ (het Vlaamse relanceplan). Volgend schooljaar wordt er een tijdelijk gezamenlijk initiatiefrecht voor het Vlaams opleidingsverlof in het leven geroepen, waarbij zowel werknemer als werkgever een opleiding kunnen voorstellen.

Leestijd: Later lezen?

Opleidingsdeelname verhogen

Het doel van het gemeenschappelijk initiatiefrecht is om de opleidingsdeelname van werknemers (voornamelijk kortgeschoolden) te verhogen. Zowel werknemers als werkgevers kunnen opleidingen voorstellen.

Het contingent aan verlofuren tijdens het schooljaar 2021-2022 wordt bovendien opgetrokken van 125 naar maximaal 250 uur, maar die extra 125 uur zijn enkel van toepassing indien werknemers ook een opleiding volgen die door hun werkgever werd voorgesteld.

Indien de werknemer een opleiding op eigen initiatief volgt, heeft hij recht op maximaal 125 uur. In de terugbetalingsaanvraag moet uitdrukkelijk vermeld worden of het om een opleiding gaat die een werknemer op eigen initiatief volgt dan wel op initiatief van de werkgever.

Versoepeling minimumvoorwaarde

Daarnaast wordt ook de minimumvoorwaarde van 32 opleidingsuren versoepeld. De werknemer is niet meer verplicht om een opleiding te volgen van minstens 32 contacturen, maar mag volgend schooljaar modules uit verschillende arbeidsmarktgerichte opleidingen combineren om te voldoen aan deze voorwaarde.

Geldigheidsduur

Het gemeenschappelijk initiatiefrecht geldt voorlopig enkel voor volgend schooljaar bij wijze van experiment. De regeling treedt in werking op 1 september 2021 en treedt buiten werking op 31 augustus 2022.

 

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 18 juni 2021 tot bepaling van tijdelijke afwijkingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot uitvoering van afdeling 6 - toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers - van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding,BS 1 juli 2021, bl. 66855. 

Opleiding: Vlaams opleidingsverlof

In de opleiding 'Vlaams opleidingsverlof: wie doet wat?' leer je alle regelgeving en voorwaarden rond dit verlofstelsel. Je komt te weten voor welke opleidingen en onder welke voorwaarden je medewerkers aanspraak maken op het Vlaams opleidingsverlof. 

Meer info en inschrijven

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer