Vorige

Winstpremie in de lift

14 september 2023 Liesbeth Goethals Werkgevers

Het is geen geheim dat bedrijven dit jaar heel wat economische uitdagingen voorgeschoteld kregen zoals de energiecrisis en de stijgende loonkosten. Ondanks deze moeilijke omstandigheden kreeg een iets grotere groep bedienden dit jaar een winstpremie, waarbij het gemiddelde bedrag bovendien steeg. Dat blijkt uit ons onderzoek. De winstpremie is dan ook een interessante manier om je werknemers te belonen. 

Leestijd: Later lezen?

Meer bedienden delen in de winst

In 2023 ontvangt 1,5% van de bedienden in ons land een winstpremie. Dat lijkt misschien een kleine stijging ten opzichte van 2022 (toen was het 1,4% van de bedienden). Het is toch opmerkelijk dat deze relatief nieuwe verloningsvorm standhoudt in tijden van grote economische onzekerheid. Bovendien stijgt het bedrag van de winstpremie fors, tot gemiddeld 2.309 euro. Dat is 10% meer dan vorig jaar en maar liefst een kwart hoger dan in 2021. Dat blijkt uit de gegevens van 260.000 werknemers bij meer dan 40.000 privébedrijven.

Wat is de winstpremie?

De winstpremie laat jou als werkgever toe om een deel of het geheel van de winst van een boekjaar (maar wel begrensd tot 30% van de totale brutoloonmassa van het boekjaar) toe te kennen aan je werknemers, in de vorm van een premie. Op die premie wordt een solidariteitsbijdrage van 13,07% afgehouden en is slechts 7% belasting verschuldigd. Dat zijn met andere woorden fiscaal erg interessante voorwaarden voor jouw werknemers. Werkgevers van hun kant hoeven op de toekenning van de winstpremie geen patronale bijdragen te betalen, maar ze is niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting. 

Hoe zit dat concreet?

Wil je een individuele berekening voor een medewerker maken? Acerta ontwikkelde een gratis simulatietool. Geef het bedrag in dat je wil besteden aan de winstpremie en de tool geeft je een handige vergelijking tussen de kosten van de verschillende bonussystemen.

Voordelen van de winstpremie

Verder is het interessant om te vermelden dat je de winstpremie bovenop andere bonussen, bv. de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus (= cao90 bonus), kan uitkeren aan je medewerkers.  Bovendien gaat het over een veilig engagement. Je hebt geen enkele verplichting om deze fiscaalvriendelijke premie jaarlijks toe te kennen. De beslissing om de winstpremie toe te kennen moet gebeuren op het moment dat de jaarrekening wordt goedgekeurd, dus als de resultaten reeds gekend zijn.

Modern en flexibel verlonen

De winstpremie is één van de vele instrumenten waarmee je als werkgever je medewerkers op een moderne en flexibele manier kan verlonen. Werknemers zullen zo’n premie ongetwijfeld waarderen als een duidelijke appreciatie voor hun bijdrage aan de winst van je onderneming.

Investeer in een betere verloningsstrategie

Wil je je medewerkers aantrekkelijk verlonen en belonen, en tegelijkertijd nieuw talent aantrekken? Wij staan voor je klaar om je te helpen bij het creëren van een zinvol bonusbeleid, inclusief de administratieve, wettelijke en financiële stappen. Ontdek onze oplossingen en onze opleidingen over dit thema.

Deel dit artikel

Geschreven door Liesbeth Goethals

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Septemberverklaring van de Vlaamse Regering: maatregelen voor werkgevers

26 september 2023 Evy Schoels

Naar aanleiding van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering komen er nieuwe of aangepaste maatregelen voor werkgevers. Wat is er precies veranderd en heeft het impact binnen je organisatie? We geven een kort overzicht.

Lees meer
Werkgevers

Een fiets leasen via het werk was nog nooit zo populair

19 september 2023 Charlotte Thijs

De bedrijfsfiets is massaal vertegenwoordigd op onze Belgische wegen. Maar liefst 25% meer werknemers opteerden dit jaar voor een fietslease

Lees meer
Werkgevers

(Hoe) kunnen je medewerkers extra vakantie kopen?

16 augustus 2023 Florence Cordonnier

Wat als je werknemers bovenop de afgesproken legale en extralegale vakantiedagen graag nog extra vakantie willen én het werk laat dit ook toe? Je mag er alvast van uitgaan dat het de motivatie van jouw medewerkers een boost zal geven als je op hun vraag naar extra vakantie kan ingaan.

Lees meer