Vorige

Winstpremie sinds 1 januari verfijnd

25 januari 2019 Werkgevers
Ellen Lammens

Een jaar na de invoering ervan, op 1 januari 2019, kreeg de winstpremie een update. Sinds 1 januari 2018 hebben werkgevers dankzij de winstpremie de mogelijkheid om hun werknemers in de winst te laten delen. Ofwel kies je voor een identieke winstpremie voor al je werknemers (zelfde bedrag of zelfde percentage van het loon); ofwel ken je een winstpremie toe waarvan het bedrag kan verschillen naargelang  de categorie waartoe de werknemer behoort. En waarom zou je dat doen? Vanwege de interessante (para)fiscale behandeling van de winstpremie.

Leestijd: Later lezen?

Nu, sinds 1 januari 2019, zijn er een paar wijzigingen doorgevoerd aan de wetgeving rond de winstpremie waardoor deze premie nu nog specifieker toepasbaar is. De winstpremie kan voortaan namelijk worden toegekend op basis van de effectieve arbeidsprestaties van de werknemer tijdens  de referentieperiode. Zo kan je de identieke winstpremie, toegekend als vast bedrag, voor deeltijdse werknemers voortaan bijvoorbeeld herleiden in functie van hun tewerkstellingsbreuk.

Of in het geval van een schorsing van de arbeidsprestaties kan je de winstpremie berekenen in functie van de effectieve arbeidsprestaties (met respect voor schorsingen die bij wet  gelijkgesteld worden met  effectieve arbeidsprestaties, uiteraard). Ook de regels rond de toekenning van de winstpremie in het geval van een beëindiging van de  arbeidsovereenkomst, zijn verder gespecificeerd: een werknemer die vrijwillig zijn ontslag heeft gegeven, kan je nu uitsluiten.

De verfijning van de winstpremie komt erop neer dat je als werkgever de winstpremie voortaan preciezer kan verbinden aan de effectieve bijdrage van werknemers aan jouw onderneming/winst, als je dat wil.

Belangrijk is ook nog dit: hoe je ook verkiest de winstpremie toe te kennen, vergeet vooral niet om je keuze duidelijk in de notulen van de algemene vergadering of in de collectieve arbeidsovereenkomst op te nemen.

Meer weten?

Zoek je inspiratie voor het uitwerken van een aantrekkelijk loonbeleid op maat van jouw onderneming?

Lees meer

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Lammens

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer