Meer weten?
Zoek je inspiratie voor het uitwerken van een aantrekkelijk loonbeleid op maat van jouw onderneming?
Lees meer
Een jaar na de invoering ervan, op 1 januari 2019, kreeg de winstpremie een update. Sinds 1 januari 2018 hebben werkgevers dankzij de winstpremie de mogelijkheid om hun werknemers in de winst te laten delen. Ofwel kies je voor een identieke winstpremie voor al je werknemers (zelfde bedrag of zelfde percentage van het loon); ofwel ken je een winstpremie toe waarvan het bedrag kan verschillen naargelang de categorie waartoe de werknemer behoort. En waarom zou je dat doen? Vanwege de interessante (para)fiscale behandeling van de winstpremie.
Nu, sinds 1 januari 2019, zijn er een paar wijzigingen doorgevoerd aan de wetgeving rond de winstpremie waardoor deze premie nu nog specifieker toepasbaar is. De winstpremie kan voortaan namelijk worden toegekend op basis van de effectieve arbeidsprestaties van de werknemer tijdens de referentieperiode. Zo kan je de identieke winstpremie, toegekend als vast bedrag, voor deeltijdse werknemers voortaan bijvoorbeeld herleiden in functie van hun tewerkstellingsbreuk.
Of in het geval van een schorsing van de arbeidsprestaties kan je de winstpremie berekenen in functie van de effectieve arbeidsprestaties (met respect voor schorsingen die bij wet gelijkgesteld worden met effectieve arbeidsprestaties, uiteraard). Ook de regels rond de toekenning van de winstpremie in het geval van een beëindiging van de arbeidsovereenkomst, zijn verder gespecificeerd: een werknemer die vrijwillig zijn ontslag heeft gegeven, kan je nu uitsluiten.
De verfijning van de winstpremie komt erop neer dat je als werkgever de winstpremie voortaan preciezer kan verbinden aan de effectieve bijdrage van werknemers aan jouw onderneming/winst, als je dat wil.
Belangrijk is ook nog dit: hoe je ook verkiest de winstpremie toe te kennen, vergeet vooral niet om je keuze duidelijk in de notulen van de algemene vergadering of in de collectieve arbeidsovereenkomst op te nemen.
Zoek je inspiratie voor het uitwerken van een aantrekkelijk loonbeleid op maat van jouw onderneming?
Lees meerNa een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.
Lees meerLoontransparantie: van richtlijn naar beleid
Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?
Lees meerHoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?
Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.
Lees meer