Vorige

Zes keer minder zelfstandigen doen beroep op overbruggingsrecht na de lockdown

02 juli 2020

In juni vroeg amper 8% nog overbruggingsrecht aan

Brussel, 2 juli 2020 – In juni vroeg amper 8% van de zelfstandigen in hoofdberoep het overbruggingsrecht aan om de coronacrisis door te komen. Dat is een scherpe daling in vergelijking met de drie maanden ervoor, toen er maandelijks gemiddeld zes keer meer zelfstandigen beroep deden op het overbruggingsrecht. Dat stelt hr-dienstenbedrijf ACERTA vast op basis van de gegevens van 280.000 zelfstandigen. De duidelijke terugval is het effect van de versoepeling van de corona-maatregelen in mei, waardoor veel zelfstandigen hun activiteiten opnieuw konden opstarten. Die versoepeling betekende evenwel nog niet dat iedere zelfstandige opnieuw aan de slag kon. Het corona overbruggingsrecht blijft daarom ook de komende tijd nog relevant, stelt Acerta.

Leestijd: Later lezen?
Terugval overbruggingsrecht naar 8%

Dat zelfstandigen in verschillende sectoren ondertussen geleidelijk hun activiteiten konden hernemen, zien we nu ook duidelijk aan de aanvragen voor steun. Afgelopen maand is het percentage zelfstandigen dat een beroep deed op het overbruggingsrecht fel gezakt, naar amper 8%. Dat is een enorm verschil met de coronamaanden maart-april-mei, toen bijna de helft van de zelfstandigen maandelijks beroep deden op het overbruggingsrecht.

% zelfstandigen-hoofdberoepers dat op het aanbod van overbruggingsrecht is ingegaan

Figuur 1: % zelfstandigen-hoofdberoepers dat op het aanbod van overbruggingsrecht is ingegaan

Els Schellens, Director Operations Starters en Zelfstandigen van Acerta: “In mei konden heel wat zelfstandigen hun activiteiten voorzichtig heropstarten, maar dat had nog weinig effect op de cijfers van het overbruggingsrecht, aangezien 7 dagen van sluiting genoeg is om er een beroep op te doen. Heel wat zelfstandigen bleven er dus dankbaar gebruik van maken. Al merken we tegelijkertijd dat sommigen snel terug afstand deden van hun overbruggingsrecht en dus vrij vlot ‘back in business’ waren. De echte terugval in de aanvragen van het overbruggingsrecht is er nu dus in juni en van zodra ook andere sectoren mogen opstarten begin juli, zullen er nog minder aanvragen voor het overbruggingsrecht binnenlopen.

Corona overbruggingsrecht nog altijd relevant

Het is wel nog steeds belangrijk dat zelfstandigen beroep kunnen doen op het overbruggingsrecht.  In juni waren er nog altijd activiteiten die niet mochten heropstarten (bv. de evenementensector) en er zijn nog steeds zelfstandigen die het werk niet kunnen hervatten, bijvoorbeeld omdat de corona-veiligheidsmaatregelen voor hen niet haalbaar zijn. Wie tot 3 mei of langer verplicht was te sluiten en wie sinds de heropstart aankijkt tegen een omzetverlies van minstens 10%, kan nog altijd via het overbruggingsrecht een duwtje in de rug krijgen.

Overzicht maatregelen corona overbruggingsrecht (OBR)

Figuur 2: Overzicht maatregelen corona overbruggingsrecht (OBR)

Evaluatie overbruggingsrecht voorzichtig positief

Acerta schat de maatregel van het overbruggingsrecht positief in, maar of het voldoende zal zijn om faillissementen te vermijden, valt nog af te wachten.
Els Schellens: “Alleszins is het zo dat wij nu, eind juni, geen piek zien in het aantal stopzettingen. Of misschien moeten we zeggen nog geen piek, want het ingestelde moratorium voor corona-faillissementen liep tot half juni. Je ziet in het straatbeeld zaken die dicht blijven of een “verhuizing” aankondigen. We zijn dus best nog voorzichtig.

 

Het overbruggingsrecht is niet de enige corona-steunmaatregel. Voor meer informatie over regionale premies zie https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank

Voor meer info over de voorwaarden van het relance-overbruggingsrecht (juni-augustus), zie https://www.acerta.be/nl/coronavirus/veelgestelde-vragen

Deel dit artikel