Aanwerven op potentieel: waarom en hoe?

08 februari 2022
Leestijd: Later lezen?

In veel bedrijven start het rekruteringsproces pas als er plots iemand uitvalt of vertrekt. De tijdsdruk is dus hoog. Het zorgt er vaak voor dat werkgevers niet willen aanwerven op potentieel - ze hebben immers geen tijd om iemand op te leiden. Maar die redenering klopt niet helemaal.

Zoek je de perfecte kandidaat? Iemand die zich meteen vol overgave op het werk kan storten? Bereid je dan maar voor op een lange zoektocht. Besteed de tijd die het kost om de ideale match te vinden liever aan het inwerken van een ruwe diamant: iemand met meer groeipotentieel kan je langer inzetten en heeft dus op lange termijn meer waarde voor je bedrijf.

Hoe werf je aan op potentieel?

Als je wil aanwerven op potentieel kijk je niet alleen naar de huidige competenties van je kandidaat. Je bent vooral geïnteresseerd in zijn of haar groeimarge en de culturele klik met je bedrijf. Het is niet eenvoudig om dat zelf allemaal correct in te schatten. Gelukkig kan je beroep doen op experten, die met behulp van wetenschappelijk onderbouwde tools en methodes het potentieel van jouw kandidaten in kaart kunnen brengen:

  • Past de kandidaat in de cultuur van je organisatie?
  • Heeft de kandidaat de juiste cognitieve capaciteiten om zich te ontwikkelen?
  • Wat zijn de competenties die de kandidaat vandaag al heeft? 
  • Waar liggen de talenten van de kandidaat?

Hoe zorg je dat je talent zich optimaal ontplooit?

Als je aanwerft op talent moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je talent zich optimaal ontwikkelt. Schep een kader waarin je medewerkers steeds nieuwe skills kunnen ontdekken en ontwikkelen, bijvoorbeeld via een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dankzij breed inzetbaar personeel blijf je als werkgever groeien en draai je probleemloos mee in de steeds veranderende economie. Investeren in talentontwikkeling is dus niet alleen goed voor je personeel maar ook voor je hele organisatie.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp