Rekrutering en selectie

22 februari 2022
Leestijd: Later lezen?

Talent aantrekken in periodes van arbeidskrapte is geen lachertje. Integendeel: door het tekort aan kwalitatieve profielen raken duizenden vacatures niet ingevuld. Toch blijven veel werkgevers de lat bij aanwervingen nog altijd even hoog leggen.

Aanwerven met succes doe je door te focussen op externe en interne rekrutering. Met onderstaande tips trek je de juiste kandidaten aan, die aansluiten bij je bedrijfscultuur.

Externe rekrutering

Laat het idee van een 100% match varen. Kijk hoe je het talent van je kandidaat kan aanwenden en ontwikkelen, zónder het keurslijf van een vooropgesteld profiel. Mik liever op veerkracht, houding en leermotivatie. Zo werf je mensen aan voor de rollen waaraan je vandaag en morgen nood hebt.

Overweeg ook boomerang recruitment: 1 op de 2 ex-medewerkers staat ervoor open om weer bij jou aan de slag te gaan.

Acerta als selectiebureau

Schakel bij je zoektocht naar talent een selectiebureau in. Een selectiepartner is objectiever, focust op jouw doelstellingen en gebruikt beproefde selectiemethodes tijdens het rekruteren. Zo zet Acerta de methode van Talent Motivatie Analyse (TMA) in om kandidaten op competenties en potentieel te screenen en de persoonlijkheid en match met je bedrijfscultuur te verzekeren. De juiste man of vrouw gevonden? Dan bepaal je via onze Salary Benchmark website een aantrekkelijk loonvoorstel.

Zie ook onboarding niet over het hoofd: een traject om je kersverse versterking vlot en blijvend aan boord te halen.

Intern aanwerven

Een groot deel van de respondenten van onze Talent Pulse-bevraging geeft aan dat ze meer in hun mars hebben dan ze vandaag kunnen laten zien. Daarnaast zegt meer dan de helft dat ze openstaan voor een andere rol, die ze liefst van al bij hun huidige werkgever willen vervullen.

Medewerkers kijken dus vooral uit naar een nieuwe interne uitdaging. Speel erop in met jobrotatie via interne werving. Zo omzeil je de arbeidskrapte en de mismatch tussen gezochte profielen en aanbod. En: je weet al dat de persoon past binnen je organisatiecultuur.

Ook externe rematching, en het delen van je medewerkers met andere ondernemingen, is het overwegen waard.

Aanwerven én houden

De sleutel om je medewerkers betrokken en trouw te houden? Inspraak in de samenstelling van het loonpakket. Zo vergroot je tevredenheid en loyaliteit, vooral bij oudere medewerkers die sneller geneigd zijn om van job te veranderen als ze zich niet ‘gehoord’ voelen.

Zet ook in op levenslang leren en rematching. Zo anticipeer je op de doorgedreven digitalisering en robotisering. En voorkom je dat medewerkers vastroesten of opgebrand geraken. Mooi meegenomen: je vult er rollen mee in zonder recruitment van extern talent.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp