Overweeg je om een stagiair aan boord te halen? Prima idee, want een stagiair kan een flinke meerwaarde voor je organisatie betekenen. En wel hierom:
Als een jongere bij jou stage komt lopen, zorg dan voor een match tussen jouw noden en zijn (voor)opleiding. Maak vooraf een to-dolijstje met relevante opdrachten. Bijvoorbeeld: administratie, hr- of marketingondersteuning, marktonderzoek, concurrentieanalyses, klantenbevragingen… Maak van je stagiair zeker geen loopjongen of koffiedame: geef hem gevarieerde en uitdagende opdrachten. Zo doet hij een brok werkervaring op waarvan jij later misschien de vruchten plukt. Veel stagiairs treden namelijk in dienst bij hun stagebedrijf.
Om misverstanden te vermijden, leg je afspraken vast in een stageovereenkomst die helder is voor alle betrokken partijen: stagiair, school en organisatie. In zo’n stagecontract zet je volgende informatie:
Let wel: er bestaan verschillende soorten stages, en ze hebben allemaal hun eigen voorwaarden. Zo is er bijvoorbeeld de beroepsinlevingsstage (BIS): een betaalde stage waarbij je een jongere specifieke vaardigheden aanleert. Verwar een stage ook niet met studentarbeid. Daarover lees je alles in deze brochure.
Boven op de stageovereenkomst maak je een stageplan op. Daarin omschrijf je:
Dat hangt ervan af. Een verplichte studiestage is in principe onbezoldigd, maar sommige werkgevers vergoeden onkosten zoals vervoer, verblijf en maaltijden. Er zijn ook stages waar de leervergoeding is vastgelegd zoals de beroepsinlevingsovereenkomst (BIS). De vergoeding voor een BIS is vastgelegd op een degressief percentage van het Gewaarborgd Gemiddeld Maandinkomen(GGMMI). Check de website van de VDAB voor details.
Hulp nodig bij de (loon)administratie van je stagiair?
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp