Bedrijfswagen voor je medewerker: leasen of kopen

12 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

De bedrijfswagen is een van de meest gekende extralegale voordelen voor medewerkers. Maar welke optie is voor de werkgever het interessantst: een nieuwe bedrijfswagen leasen of kopen?

Leasen: betekenis in een notendop

Een auto leasen in België? Keuze te over. Er zijn talloze bedrijven gespecialiseerd in leasing, waar je terechtkunt voor één auto tot een volledig wagenpark. Leasen is een kredietvorm waarbij je - tegen een maandelijkse vergoeding en gedurende de looptijd van de overeenkomst - economisch eigenaar van de wagen wordt. De leasingmaatschappij blijft de juridische eigenaar.

Bedrijfswagen kopen: voor- en nadelen

Als je een bedrijfswagen koopt, is hij van jou. Je hoeft geen maandelijkse leasing te betalen. En bij een eventuele verkoop van de auto is de opbrengst ook voor jou. Maar je dient de auto in één keer te betalen, wat een flinke hap uit je budget betekent. Ook de btw betaal je direct en volledig, terwijl je die pas na een tijdje (deels) recupereert. Bij aankoop komt de auto op je balans te staan, en doe je jaarlijks afschrijvingen op de aankoopsom.

Bedrijfswagen leasen: voor- en nadelen

Kies je voor leasing bedrijfswagen? Dan hoef je de auto niet in één keer te betalen, en hou je meer middelen over voor eventuele andere investeringen. De leasingmaatschappij ontfermt zich over de papierwinkel. En aangezien zij de volledige factuur inclusief btw aan de leverancier betaalt, geniet jij een voorfinanciering van de btw. Je betaalt een vast maandelijks bedrag, veelal met inbegrip van bijkomende kosten (zoals onderhoud, pechverhelping…). Die worden allemaal beschouwd als aftrekbare bedrijfsonkosten. Op het einde van de rit betaal je wel meer dan bij een aankoop.

Fiscale aftrekbaarheid

Doorgaans kan je de autokosten uit leasing voor 75 procent fiscaal inbrengen (afhankelijk van de CO2-uitstoot). Dat geldt zowel voor de afschrijvingen als de bijbehorende kosten (brandstof, verzekeringen, onderhoud, …). De intresten, financiering en andere financiële kosten bij leasing zijn voor de volle 100 procent aftrekbaar. Ga je een elektrische bedrijfswagen leasen? Dan loopt de fiscale aftrek op tot 120 procent. Je medewerkers rijden dus zuinig, duurzaam en fiscaal voordelig.

In deze blog kom je alles te weten over de zakelijke mogelijkheden van elektrisch rijden. Of je nu koopt of leaset, bedrijfswagens blijven een populaire extralegale vergoeding. Benieuwd naar andere voordelen om je medewerkers te belonen? Acerta doktert een aantrekkelijk loonbeleid uit dat je loonkosten optimaliseert.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp