Groepsverzekering, goed plan

09 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

De groepsverzekering is een minder bekend extralegaal voordeel dan de bedrijfswagen. Toch is deze optie het overwegen waard: een groepsverzekering biedt werknemer én werkgever tal van voordelen.

Wat is een groepsverzekering?

Een groepsverzekering is een extralegaal voordeel dat jij via een verzekeraar afsluit voor (een groep van) jouw medewerkers. Het kan gaan om een pensioenplan waarmee je medewerker moeiteloos een extra spaarpotje opbouwt bovenop zijn wettelijk pensioen.

Extra waarborgen zijn mogelijk: gewaarborgd inkomen in geval van arbeidsongeschiktheid, een tijdelijke wezenrente of een aanvullend kapitaal voor het gezin van de werknemer als die overlijdt door een ongeval.

Andere optie: een medisch kostenplan voor extra tussenkomst bij hospitalisatie, een ernstige ziekte, ambulante medische kosten en ambulante tandzorg. Zo’n hospitalisatieverzekering vormt een waardevolle aanvulling op de standaard ziektedekking via het ziekenfonds.

Vele voordelen

  • Een groepsverzekering aanbieden is een sociaal en motiverend gebaar. Je geeft je werknemers financiële geruststelling bij medische kosten, arbeidsongeschiktheid, pensioen en overlijden.
  • En je hebt een aantrekkelijke troef in handen om sollicitanten te overtuigen.
  • Bovendien kan een groepsverzekering helpen om je loonkost behapbaar te houden. Ze is fiscaal een pak aantrekkelijker dan een loonsverhoging.

Het kostenplaatje & belastingen

Je medewerker betaalt geen belastingen op de premies. Op de uitkering zelf worden wel inhoudingen gedaan:

  • RIZIV-bijdrage van 3,55 % op het totale brutokapitaal inclusief een eventuele winstdeling
  • Solidariteitsbijdrage van 0 tot 2 % op het totale brutokapitaal inclusief winstdeling
  • Eindbelasting op het brutokapitaal zonder winstdeling
  • 10 % (+ gemeentelijke opcentiemen) op het gedeelte van het kapitaal dat gevormd werd met de premies die de medewerker na 1 januari 1993 stortte
  • 16,5 % (+ gemeentelijke opcentiemen) op het gedeelte van het kapitaal dat gevormd werd met de premies die de medewerker vóór 1 januari 1993 stortte
  • 16,5 % (+ gemeentelijke opcentiemen) op het gedeelte van het kapitaal dat gevormd werd met de premies van de werkgever
  • Wanneer de medewerker actief blijft tot zijn 65ste, verlaagt het laatste tarief tot 10 % (+ gemeentelijke opcentiemen)

De winstdeelnames zijn vrijgesteld van belasting.

Wat bij ontslag?

Bij ontslag blijft je medewerker eigenaar van het opgebouwde kapitaal van de groepsverzekering, tenzij hij nog geen jaar in dienst was. Je werknemer mag zelf kiezen wat hij met het gespaarde bedrag doet.

Hij kan het spaarpotje overhevelen in de groepsverzekering van zijn nieuwe werkgever. Als je ex-medewerker op zijn nieuwe werkplek geen groepsverzekering heeft, kan hij aan de nieuwe werkgever vragen om bepaalde bedragen van zijn loon af te houden, mits hij minstens drie-en-een-half jaar bij jou in dienst was.

Of hij laat het geld bij de oorspronkelijke verzekeraar staan, zonder dat het nog verder aangevuld wordt met nieuwe premies. Zodra hij met pensioen gaat, neemt die maatschappij dan verplicht contact met hem op voor de uitbetaling.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp