Hospitalisatieverzekering

12 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

Als werkgever ben je niet verplicht om een hospitalisatieverzekering aan je medewerkers aan te bieden, maar het is wel een gegeerd extralegaal voordeel. Een extraatje om je medewerkers te motiveren en hen tegelijk te behoeden voor torenhoge medische kosten. Mooi meegenomen: dankzij het derdebetalerssysteem handelt het ziekenhuis de facturen en administratie rechtstreeks af met de verzekeraar. Dat bespaart jou en je medewerkers papieren beslommeringen.

Voordelen werkgever

Ook jij als werkgever wint bij een hospitalisatieverzekering. Je betaalt namelijk geen RSZ-bijdragen noch belastingen op de premies omdat ze niet worden beschouwd als loon. Het is dus voordeliger om je medewerkers een hospitalisatieverzekering aan te bieden dan eenzelfde verhoging van het nettoloon. Let wel: je mag de premies niet aftrekken als beroepskosten.

Hospitalisatie tarieven vergelijken

Omdat er meerdere aanbieders zijn, wil je wellicht graag hospitalisatieverzekeringen vergelijken. Belangrijke zaken om in het achterhoofd te houden bij de tarieven van hospitalisatieverzekeringen:

  1. Franchise: geen franchise, bij elk schadegeval, één keer per kalenderjaar, …
  2. Ambulante kosten: binnen welke termijn mag je bijkomende kosten voor en na de opname binnenbrengen?
  3. Derdebetalersysteem: al dan niet rechtstreekse facturatie aan de verzekeringsmaatschappij
  4. Dekkingen en plafonds: wat valt onder de verzekering, en tot welk bedrag?

Denk eraan dat de hospitalisatieverzekeringtarieven in grote mate afhangen van bovengenoemde factoren en producten. Bovendien spelen ook variabele factoren zoals leeftijd of eventuele vrijstellingen een rol. Vind je de premie heel laag? Dan is de dekking wellicht ook beperkter. Acerta koos voor KBC Verzekeringen als exclusieve partner voor hospitalisatieverzekeringen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp