Hospitalisatieverzekering

15 november 2023
Leestijd: Later lezen?

Als werkgever ben je niet verplicht om een hospitalisatieverzekering aan je werknemers aan te bieden, maar het is wel een gegeerd extralegaal voordeel. Een extraatje om je werknemers te motiveren en hen tegelijk te behoeden voor torenhoge medische kosten zowel voor zichzelf als voor de gezinsleden. Mooi meegenomen: dankzij de keuze voor een derdebetalerssysteem kan het ziekenhuis de facturen en administratie rechtstreeks afhandelenmet de verzekeraar. Dat bespaart jou en je werknemers papieren beslommeringen.

Voordelen werkgever

Je kan de premies rechtstreeks betalen aan de door jou gekozen verzekeraar, of je kan de premies die je werknemers betalen aan hun verzekeraar ook terugbetalen. Let wel, je zal dit voordeel steeds moeten aanbieden aan al je werknemers of aan bepaalde categorieën van je personeel.

Ook jij als werkgever wint bij een hospitalisatieverzekering. Je betaalt namelijk geen RSZ-bijdragen noch belastingen op de premies die je stort in een collectieve hospitalisatiepolis omdat ze niet worden beschouwd als loon. Let wel: je mag de premies niet aftrekken als beroepskosten. Betaal je de premies van een individuele hospitalisatieverzekering terug aan je werknemers, dan ben je hierop evenmin RSZ-bijdragen verschuldigd. De terugbetaling is wel belastbaar in hoofde van de werknemer en een aftrekbare beroepskost voor de werkgever.

Het is dus voordeliger om je werknemers een hospitalisatieverzekering aan te bieden dan eenzelfde verhoging van het nettoloon.

Hospitalisatie tarieven vergelijken

Omdat er meerdere aanbieders zijn, wil je wellicht graag hospitalisatieverzekeringen vergelijken. Belangrijke zaken om in het achterhoofd te houden bij de tarieven van hospitalisatieverzekeringen:

  1. Franchise: geen franchise, bij elk schadegeval, één keer per kalenderjaar, …
  2. Ambulante kosten: binnen welke termijn mag je bijkomende kosten voor en na de opname binnenbrengen?
  3. Derdebetalersysteem: al dan niet rechtstreekse facturatie aan de verzekeringsmaatschappij
  4. Dekkingen en plafonds: wat valt onder de verzekering, en tot welk bedrag?

Denk eraan dat de hospitalisatieverzekeringtarieven in grote mate afhangen van bovengenoemde factoren en producten. Bovendien spelen ook variabele factoren zoals leeftijd of eventuele vrijstellingen een rol. Vind je de premie eerder laag? Dan is de dekking wellicht ook beperkter. Acerta koos voor KBC Verzekeringen als exclusieve partner voor hospitalisatieverzekeringen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp