Voordeel alle aard (VAA) bedrijfswagen berekenen

04 november 2021
Leestijd: Later lezen?

Een bedrijfswagen die je ook privé gebruikt, brengt een voordeel alle aard (VAA) met zich mee. Dat betekent dat privégebruik van de wagen een stukje loon vertegenwoordigt waarop jouw medewerker belastingen betaalt. Om het VAA van de bedrijfswagen te berekenen, hanteer je deze formule:

(cataloguswaarde x degressiviteitscoëfficiënt) x 6/7 x CO2-coëfficiënt

Bij de berekening neem je dus drie elementen in acht:

  1. cataloguswaarde
  2. ouderdom van de wagen (die bepaalt de degressiviteitscoëfficiënt)
  3. CO2-uitstoot (die bepaalt de CO2-coëfficiënt)

We lichten ze hieronder toe.

Wat is de cataloguswaarde van een bedrijfswagen?

De cataloguswaarde is de verkoopprijs van de wagen in nieuwe staat aan een particulier. Opties, accessoires en de werkelijk betaalde btw zijn inbegrepen; met eventuele kortingen die de werkgever verkreeg wordt geen rekening gehouden.

Ouderdom van de wagen

Ook de ouderdom van de bedrijfswagen telt mee in de berekening van het voordeel. Simpel gesteld: hoe nieuwer de auto, hoe hoger het VAA. De cataloguswaarde wordt immers per 12 maanden verminderd met 6% (de degressiviteitscoëfficiënt) en dit vanaf het tweede jaar na de eerste inschrijving van de wagen. De degressiviteitscoëfficiënt bedraagt steeds minstens 70%.

Toepassing degressiviteitscoëfficiënt op de ouderdom van bedrijfswagens:

  • 0 tot 12 maanden: 100%
  • 13 tot 24 maanden: 94%
  • 25 tot 36 maanden: 88%
  • 37 tot 48 maanden: 82%
  • 49 tot 60 maanden: 76%
  • Vanaf 61 maanden: 70%

CO2-uitstoot

Vervuilende auto’s worden zwaarder belast. Daartoe wordt bij de berekening van het VAA rekening gehouden met een CO2-coëfficiënt (percentage) die afhangt van het brandstoftype en de CO2-uitstoot van de wagen. Deze CO2-coëffciënt wordt per kalenderjaar bepaald, in functie van de referentie CO2-uitstoot die jaarlijks gepubliceerd wordt in het Belgisch Staatsblad.

De referentie-CO2-uitstoot voor het inkomstenjaar 2022 bedraagt:

  • voor voertuigen met benzine, LPG-, of aardgasmotor: 75 g CO2/km
  • voor voertuigen met dieselmotor: 91 g CO2/km 

Deze referentie-CO2-uitstoot komt overeen met een percentage van 5,5. Per gram CO2 die een bedrijfswagen meer (of minder) uitstoot dan deze referentie CO2-uitstoot stijgt (of daalt) het CO2-percentage met 0,1%. De coëfficiënt wordt wel begrensd op minimaal 4% en maximaal 18%.

Goed om te weten: voor een zuiver elektrische wagen wordt voor de berekening van het VAA altijd rekening gehouden met een CO2-coefficiënt van 4%. Je kan als werkgever de kosten van deze wagen ook 100% aftrekken als beroepskost, wat een positief effect heeft op je belastingen.

Op de website van de FOD Financiën vind je de meer informatie over de  regels voor de berekening van het VAA, verkeersbelasting, …

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp