Wat zijn knelpuntberoepen?

15 januari 2020
Leestijd: Later lezen?

Knelpuntberoepen zijn beroepen waar werkgevers moeilijk een geschikte kandidaat voor vinden. Een lijst van knelpuntberoepen verschijnt ieder jaar opnieuw via de website van verschillende regionale tewerkstellingsdiensten (VDAB, Actiris, Forem). Enkele beroepen komen ieder jaar opnieuw terug op de knelpuntberoepenlijst, zoals bijvoorbeeld ICT-specialisten en verpleegkundigen.

Wat zijn de oorzaken?

Een beroep wordt een knelpuntberoep door een van de volgende oorzaken of een combinatie ervan:

  1. Een kwantitatief tekort: de uitstroom vanuit het onderwijs naar dit beroep ligt te laag, omdat te weinig studenten kiezen voor de richting of omdat er geen schoolopleiding bestaat;
  2. Een kwalitatief tekort: de kandidaten voor de functie hebben niet de juiste competenties;
  3. Specifieke arbeidsomstandigheden: weekendwerk, laag loon of zwaar werk zijn omstandigheden waardoor werkzoekenden niet snel kiezen voor deze functie.

Opleidingen voor knelpuntberoepen

De regionale tewerkstellingsdiensten  (VDAB, Actiris, Forem) publiceren elk jaar een lijst van opleidingen voor knelpuntberoepen. Deze knelpuntopleidingen bieden de hoogste kans op werk. Werklozen die zo'n erkende opleiding volgen, hebben het recht om hun werkloosheidsuitkering te behouden, krijgen een verplaatsingsvergoeding en hoeven geen inschrijvingsgeld te betalen voor de opleiding.

Wat als je een medewerker laat omscholen?

De overheid introduceerde een aantal maatregelen om het omscholen van een medewerker naar een knelpuntberoep interessanter te maken:

Denk out-of-the-box voor je aanwervingen

Heb jij momenteel een openstaande vacature voor een knelpuntberoep? Dan moet je out-of-the-box aanwerven. Hier alvast enkele tips:

  • Schrijf een originele functieomschrijving uit
  • Werf aan op potentieel
  • Zet in op rematching

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp