Internationale tewerkstelling

03 april 2022
Leestijd: Later lezen?

Tewerkstelling kent geen grenzen. In tijden van globalisering, biedt internationale tewerkstelling opportuniteiten om je organisatie te doen groeien. Meer en meer werknemers worden tijdelijk gedetacheerd voor een kortdurende opdracht in het buitenland of om een functie uit te oefenen in een buitenlands zusterbedrijf. Sommige medewerkers werken dan weer structureel in verschillende landen.

Grensoverschrijdend werken brengt echter ook een groot aantal juridische vragen met zich mee. Welk arbeidsrecht is van toepassing? Hoe zit het met belastingen en sociale zekerheidsbijdragen? Om sancties, boetes of andere problemen in binnen- en buitenland te voorkomen, is het noodzakelijk je goed te informeren.

A1-formulier

Stuur je een medewerker voor een korte of langere opdracht naar het buitenland? Of stel je iemand tewerk die bij meerdere werkgevers tegelijk in dienst is, en dat in meerdere landen? Ga je als zelfstandig zaakvoerder in het buitenland werken? In al deze gevallen moet je vooraf een A1-verklaring aanvragen.

Internationale payroll

Je bent een Belgische werkgever en stelt andere Belgen tewerk in het buitenland? Heb je werknemers die in verschillende landen aan het werk zijn? Of stel je als buitenlandse onderneming mensen tewerk in België? Dan moet je rekening houden met een internationale payroll.

Limosa-melding

Een buitenlandse werkgever die tijdelijk buitenlands personeel tewerkstelt in België moet hun aanwezigheid melden bij de Belgische autoriteiten. Maar ook de Belgische opdrachtgevers en eindgebruikers moeten de Limosa in het oog houden. Deze verplichte melding, die bekendstaat als de Limosa-melding, dient om eventuele fraude tegen te gaan. In sommige gevallen kan je echter een vrijstelling bekomen.

Internationale tewerkstelling: welke impact heeft het coronavirus?

Corona houdt lelijk huis in heel de wereld en als werkgever worstel jij met allerlei problemen waar je nooit eerder tegenaan liep. Heb je medewerkers die over de landsgrenzen heen actief zijn? Dan wordt de puzzel nog moeilijker. Geen nood: we loodsen je door het complexe landschap van de internationale tewerkstelling.

Internationale tewerkstelling en salary splits: zo werkt het

De laatste jaren krijgen meer werkgevers te maken met personeel dat (deels) in het buitenland werkt. Internationale tewerkstelling biedt dan ook een antwoord op arbeidskrapte: de vijver waarin je vist naar talentvol personeel is groter als je verder kijkt dan je landsgrenzen. Maar het heeft een aantal administratieve en financiële gevolgen voor jou en je medewerkers.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers