Legaal & extralegaal verlof

12 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

Je medewerker heeft jaarlijks recht op een aantal vakantiedagen en vakantiegeld. Het aantal vakantiedagen is afhankelijk van heel wat factoren, zoals de sector waarin je werkzaam bent en de arbeidsduur. Daarnaast kan je je medewerker extra vakantiedagen geven als motivator. In de volgende dossiers kom je alles te weten over de wetgeving rond legaal en extralegaal verlof.

Verlof om dwingende redenen

Een dwingende reden is een onvoorziene gebeurtenis die een dringende en noodzakelijke tussenkomst vereist. Onder bepaalde voorwaarden heeft je werknemer het recht afwezig te zijn om een aantal zaken te regelen.

Extralegaal verlof

Het aanbieden van extralegaal verlof bovenop de wettelijke vakantiedagen kan een goede motivator zijn voor je medewerkers. Je kan inhaalrustdagen, verlofdagen voor anciënniteit of extralegale vakantiedagen aanbieden. Bekijk snel de verschillende mogelijkheden.

Bouwverlof

Het jaarlijks bouwverlof in de zomermaanden is geen onbekende voor zo’n 90 % van de bouwbedrijven. Wanneer valt het bouwverlof precies en wat als je niet wenst deel te nemen aan het bouwverlof? Acerta zet alles op een rijtje.

Anciënniteitsverlof

Anciënniteitsverlof is een extraatje dat sectoren of ondernemingen toekennen aan medewerkers met x-aantal dienstjaren op de teller. Wie krijgt het en hoe bereken je het?

Tijdelijke werkloosheid en het opbouwen van vakantie: hoe werkt het?

Wie werkt, heeft recht op vakantie. Hoe meer dagen je werkt, hoe meer vakantierechten je opbouwt. Dat geldt voor zowel vakantiegeld als vakantiedagen. Maar hoe zit dat als je medewerker tijdelijk werkloos wordt gesteld? Bouwt hij dan nog steeds rechten op voor de gemiste werkdagen? Of krijgt hij in het daaropvolgende jaar minder vakantiegeld en minder betaalde vakantiedagen?

Onbetaald verlof

Het begrip ‘onbetaald verlof’ zegt veel: het gaat om verlof, de werknemer werkt niet. Het is onbetaald, de werkgever moet geen loon betalen, maar daar stopt het niet. Er zijn meer aspecten bij onbetaald verlof die aandacht verdienen. Hier vind je een overzicht van de voornaamste punten die verband houden met onbetaald verlof.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers