Kiest je medewerker voor een nieuwe uitdaging? Dan moet hij rekening houden met een aantal regels. Maar ook als werkgever heb je verplichtingen.
Je medewerker kan de arbeidsovereenkomst op drie verschillende manieren opzeggen:
Je medewerker moet in zijn opzegbrief duidelijk vermelden wat zijn opzegtermijn is en vanaf wanneer die ingaat. Doet hij dat niet? Dan blijft zijn ontslag geldig, maar de opzeg niet. Als je medewerker de arbeidsovereenkomst beëindigt zonder dringende reden of zonder een (toereikende) opzeggingstermijn na te leven, moet hij jou een verbrekingsvergoeding betalen. Dat is dus ook het geval als je medewerker ontslag neemt en je bedrijf meteen wil verlaten.
Dient je medewerker zijn opzegtermijn niet uit? Dan heb je recht op een verbrekingsvergoeding voor de resterende weken of maanden. Je berekent het bedrag van de verbrekingsvergoeding aan de hand van het lopende maandloon. Tel ook het enkel en dubbel vakantiegeld, de eindejaarspremie en andere voordelen zoals maaltijdcheques mee.
Dankzij de opzegtermijn heb je tijd om een goede vervanger te zoeken. De manier waarop je de opzegtermijn van je medewerker berekent hangt onder andere af van de startdatum van de arbeidsovereenkomst.
Ja, zowel arbeiders als bedienden hebben tijdens hun opzegtermijn recht op sollicitatieverlof. Hetzelfde geldt voor medewerkers die de wettelijke pensioenleeftijd bereikten of onder het SWT-stelsel vallen. Je medewerker mag zijn sollicitatieverlof gebruiken voor de volgende zaken:
Het sollicitatieverlof bedraagt een halve of hele werkdag per week, afhankelijk van de situatie. Je medewerker moet die halve of hele dag wekelijks opnemen in overleg met jou. Hij mag deze dagen dus niet opsparen.
Kwam de arbeidsovereenkomst ten einde? Dan moet je de volgende documenten bezorgen aan je (ex-)medewerker:
Lees hier meer over de verschillende ontslagdocumenten.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp