Op deze pagina
- Wat is outplacement?
- Hoe lang duurt het outplacementtraject?
- Wanneer is outplacement verplicht?
- Outplacement bij collectief ontslag
- Outplacement bij individueel ontslag
- Outplacement bij ontslag door medische overmacht
- Kan een werknemer outplacement weigeren of een vrijstelling voor outplacement krijgen?
- Wanneer outplacement aanbieden na de ontslagdatum?
- Hoeveel kost outplacement?
- Wat zijn de voordelen van outplacement voor jou als werkgever?
- Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
- Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
Op deze pagina
- Wat is outplacement?
- Hoe lang duurt het outplacementtraject?
- Wanneer is outplacement verplicht?
- Outplacement bij collectief ontslag
- Outplacement bij individueel ontslag
- Outplacement bij ontslag door medische overmacht
- Kan een werknemer outplacement weigeren of een vrijstelling voor outplacement krijgen?
- Wanneer outplacement aanbieden na de ontslagdatum?
- Hoeveel kost outplacement?
- Wat zijn de voordelen van outplacement voor jou als werkgever?
- Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
- Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
Outplacement bij ontslag: verplichtingen werkgever
Heb je een werknemer ontslagen? Dan is het mogelijk dat je outplacement moet aanbieden. In heel wat gevallen is outplacement bij ontslag namelijk verplicht. Je garandeert zo dat je ontslagen werknemer de nodige psychologische ondersteuning krijgt en professioneel begeleid wordt naar een nieuwe job. We leggen je graag uit hoe dit in elkaar zit en wat je verplichtingen als werkgever zijn.
Wat is outplacement?
Met outplacement wordt bedoeld: het geheel van diensten en adviezen beschikbaar voor een ontslagen werknemer, verleend door een erkend outplacementbureau. De begeleiding kan individueel of in groep gebeuren.
Een outplacementtraject kan er als volgt uitzien:
-
Psychologische ondersteuning bij de verwerking van het ontslag
-
Het in kaart brengen van de competenties, talenten, motivatie, e.d. om zo een jobdoel te bepalen
-
Begeleiding naar bijscholing of omscholing
-
Ondersteuning bij het opmaken van een actieplan
-
Hulp bij de voorbereiding op sollicitaties: advies voor cv’s, psychologische testen, sollicitatiegesprekken, …
-
Follow-upgesprekken na sollicitaties
-
Informatie over tewerkstellingsmaatregelen
-
Administratieve en logistieke ondersteuning
-
Coaching voor personen die zelfstandig willen starten
Goed om te weten! Je kan voor elke ontslagsituatie rekenen op onze experten. Neem contact met ons op voor meer info.
Hoe lang duurt het outplacementtraject?
De duur van de outplacement hangt af van de leeftijd van de ontslagen werknemer:
- Is de persoon jonger dan 45? Dan gaat het om een traject van 30 uur, gedurende drie maanden.
- Voor 45-plussers duurt het traject 60 uur, in een periode van zes maanden.
Gedurende de periode van outplacement – drie of zes maanden dus - ontvangen deze personen een inschakelingsvergoeding.
Wanneer is outplacement verplicht?
Sowieso hebben ontslagen werknemers met een opzegtermijn van minstens 30 weken recht op outplacement. Bedraagt die opzegtermijn minder dan 30 weken, maar is de werknemer minstens 45 jaar oud en was hij/zij minstens 1 jaar in dienst? Dan geldt er een recht op outplacement en een plicht om het te volgen.
Ook In volgende ontslagsituaties is outplacement verplicht.
Outplacement bij collectief ontslag
In het geval van collectief ontslag moet je als werkgever een tewerkstellingscel oprichten voor outplacement. Je ex-werknemers zijn bovendien ook verplicht om deel te nemen aan het outplacementtraject.
Outplacement bij individueel ontslag
Je bent als werkgever ook bij individueel ontslag verplicht om outplacement aan te bieden, maar je ontslagen werknemer mag de outplacement wel weigeren. Hier zijn slechts enkele uitzonderingen op, in het geval van specifieke regelingen. De werkloosheidsuitkering van de persoon wordt wel geschrapt indien hij/zij outplacement weigert.
Outplacement bij ontslag door medische overmacht
Ook bij een ontslag om medische redenen – in het geval van bewezen definitieve arbeidsongeschiktheid – moet je als werkgever outplacement bieden. Een uitzondering hierop is wanneer je als bedrijf tot een sector behoort waar outplacement geregeld wordt via CAO door een Fonds van Bestaanszekerheid.
Kan een werknemer outplacement weigeren of een vrijstelling voor outplacement krijgen?
Bij collectief ontslag kan een werknemer sowieso outplacement niet weigeren en geen vrijstelling vragen. Het gaat dan immers om collectief outplacement.
Bij individueel ontslag kan de werknemer wel een vrijstelling voor outplacement vragen in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld als deze persoon ouder is dan 62 jaar of er een carrière van minstens 42 jaar heeft opzitten. En ook als de werknemer nog onder het SWT-stelstel – het vroegere brugpensioen – valt, is een vrijstelling mogelijk.
Outplacement weigeren kan in principe bij individueel ontslag maar vaak riskeert de werknemer dan zijn/haar werkloosheidsuitkering te verliezen.
Je vindt gedetailleerde info over verschillende situaties op de website van de RVA.
Wanneer outplacement aanbieden na de ontslagdatum?
Je moet als werkgever binnen de 15 kalenderdagen na het einde van de arbeidsovereenkomst de werknemer op de hoogte brengen van de aangeboden outplacement en dit via aangetekend schrijven.
Let wel: de regels hiervoor zijn verschillend in het geval van collectief ontslag en indien de medewerker een opzegtermijn van 30 weken of langer presteert.
Meer weten? Acerta Consult begeleidt je zodat je aan alle verplichtingen omtrent outplacement voldoet.
Hoeveel kost outplacement?
Dit hangt af van de ontslagsituatie. Heeft je werknemer een opzegtermijn van 30 weken of langer? Dan mag je vier weken daarvan inhouden om te investeren in outplacement. In alle andere gevallen is het voor jou als werkgever een extra kost. In bepaalde sectoren komt het sectorfonds wel tussen.
Gaat het om collectief ontslag? Dan wordt een deel van de kosten terugbetaald door de RVA. Kaderen de ontslagen in een faillissement? Dan wordt de outplacement betaald door het Sociaal Interventiefonds.
Wat zijn de voordelen van outplacement voor jou als werkgever?
Sowieso is outplacement cruciaal in tijden van arbeidskrapte en evoluerende taken. Als je pas ontslagen bent, voelt het ongetwijfeld als een geruststelling dat je recht op outplacement hebt. Je staat er dan niet alleen voor. Je weet dat je begeleid wordt om je carrière verder te zetten, welk pad je ook wil inslaan.
Maar ook voor jou als werkgever heeft outplacement voordelen. Denk maar aan:
-
Een minder pijnlijk afscheid
Zeker als je de werknemer eigenlijk niet wilde ontslaan, maar je niet anders kon, wil je er als werkgever vast alles aan doen om de ontslagprocedure zo respectvol en menselijk mogelijk te laten verlopen. Outplacement is dan een manier om je ex-werknemer een positieve kijk op de situatie te geven.
-
Positief signaal naar je ander personeel toe: recht op outplacement
Een ontslag heeft niet enkel impact op jou en de ontslagen werknemer, ook op het aanblijvende personeel. Zij verliezen immers een collega en vrezen misschien dat er nog meer ontslagen gaan vallen, zeker als het een ontslag om financiële redenen was. Als je als werkgever echter het recht op outplacement respecteert, toon je dat je begaan bent met je personeel.
-
Goed voor employer branding
Ook naar de buitenwereld toe is het goed om een ontslag respectvol aan te pakken en je ex-werknemer te helpen bij het voortzetten van zijn of haar carrière. Zo geef je deze persoon geen reden om je bedrijf in negatief daglicht te stellen. En wie weet: kan hij of zij ooit terugkeren naar je onderneming. Dit wordt ook wel boomerang recruitment genoemd.
-
Je bespaart eventuele kosten
Outplacement zorgt ervoor dat een ontslag soepeler verloopt. Je wil immers vermijden dat je ex-werknemer je bijvoorbeeld voor de arbeidsrechtbank sleept, wat gepaard gaat met o.a. juridische kosten. De situatie zal dankzij outplacement minder vlug escaleren.
Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
Als erkend outplacementbureau staat Acerta Consult graag aan je zij. Wil je meer weten over dit onderwerp en onze diensten hieromtrent? Schrijf je in voor het webinar over outplacement.
Acerta Consult staat je bij, ook bij outplacement!
Acerta Consult is een erkend outplacementbureau.
Na ontslag begeleiden de outplacement-consultants je ex-werknemers in een volledig outplacementtraject. Dat kan gaan van psychologische steun tot het in kaart brengen van hun talenten, competenties en motivatie om zo de zoektocht naar een nieuwe job te kunnen starten.
Je ex-werknemers krijgen alle nodige middelen aangereikt om hun loopbaan in eigen handen te nemen en hun inzetbaarheid te versterken. We begeleiden hen met sollicitaties, bij- en omscholing of geven coaching bij de opstart van een zelfstandige activiteit.
Acerta Consult biedt outplacement aan in verschillende talen en via een uitgebreid kantorennetwerk in heel België.