Ja, want je personeel werkt gewoon verder. Voor elke dag die je medewerkers presteren krijgen ze dus een maaltijdcheque. Het maakt niet uit of ze thuis, op kantoor of ergens anders werken.
Een maaltijdcheque kan maar gegeven worden voor de dagen dat er gewerkt wordt. Medewerkers die tijdelijk werkloos zijn, ontvangen dus minder maaltijdcheques dan ze gewend zijn.
Ecocheques, maaltijdcheques, cadeaucheques en sport- en cultuurcheques zijn populaire verloningsvormen omdat ze niet onderworpen zijn aan socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. Maar: dat is alleen het geval als de cheques beperkt geldig zijn. Een maaltijdcheque mag bijvoorbeeld maar 12 maanden geldig zijn en een ecocheque 24 maanden. Het komt dus vaak voor dat je medewerkers de cheques niet meteen uitgeven.
Covid dwong veel ondernemers om de deuren te sluiten, waardoor jouw medewerkers hun cheques vaak niet op tijd konden uitgeven. Als gevolg van de coronapandemie werd besloten om de geldigheidsduur van maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques die in de periode van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021 afloopt, te verlengen met zes maanden.
Is je medewerker door overmacht tijdelijk werkloos? Dan kan jij als werkgever een bijpas betalen waarmee je een uitkering aanvult. Je betaalt geen sociale zekerheidsbijdragen voor deze bijpas, maar er zijn wel regels aan verbonden. Je leest er alles over in onze FAQ.
Heb je nog vragen rond de bijpas, cheques of andere zaken?
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp