Seizoensarbeid is werk dat maar in een bepaald seizoen kan gebeuren. Bijvoorbeeld: werkzaamheden in de landbouw, fruitpluk en sommige werkzaamheden in de horeca. Voor een land- of tuinbouwbedrijf is het snel en flexibel kunnen inzetten van seizoensarbeiders tijdens piekperiodes een grote hulp.
Het systeem van tijdelijke arbeid met dagcontracten bestaat speciaal voor ondernemingen die onder PC 144 en 145 vallen:
Enkel de sector van tuinaanleg kan hier geen gebruik van maken. De sector van tuinaanleg kan wel gebruik maken van het systeem van flexi-jobs
Seizoensarbeiders werken via dagcontracten. Zij moeten beschikken over een gelegenheidsformulier, ook plukkaart genoemd. Het grootste voordeel van seizoensarbeid met een plukkaart is de verlaagde patronale RSZ-bijdrage. Die wordt berekend op basis van een forfaitair dagloon. De medewerker hoeft zelf meestal geen RSZ-bijdrage te betalen.
in de landbouw in de “dierlijke sectoren” met Nace-code 01.4 en NACE-code 01.5 kan er vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 100 halve dagen gewerkt worden. Het betreft activiteiten die beantwoorden aan de omschrijvingen zoals opgenomen onder NACE-code 01.04 en NACE-code 01.5
Elke seizoensarbeider mag slechts één plukkaart per jaar gebruiken. Hij ontvangt die van de eerste werkgever waar hij dat jaar aan de slag gaat.
Als jij de eerste werkgever bent, is het aan jou om hem zijn plukkaart te bezorgen. Die vraag je aan bij het Waarborg- en Sociaal Fonds voor het Tuinbouwbedrijf of Landbouwbedrijf.
Ben je de laatste werkgever van de seizoensarbeider? Vraag hem dan om zijn plukkaart en bezorg ze aan het Waarborg- en Sociaal Fonds. Dit vóór 31 januari van het volgende jaar.
Bij eventuele twijfel over het beschikbare aantal dagen gelegenheidsarbeid op de plukkaart kan je als werkgever uit de tuinbouw (niet voor landbouw) het saldo aan dagen controleren in de teller green@work. Dit is een toepassing op de site van de RSZ naar analogie met de teller student@work.
De plukkaart of gelegenheidsformulier vervangt de arbeidsovereenkomst. Elke ingevulde dag op de kaart komt overeen met een dagcontract. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst automatisch elke dag afloopt. Er moet dus nooit een opzeg of een contractbeëindiging gebeuren. Als werkgever beslis je elke dag opnieuw wie je aanwerft, zonder daarvoor een schriftelijke arbeidsovereenkomst op te stellen.
Ook handig om weten: ook al is seizoensarbeid in hoedanigheid van dagcontract een contract van bepaalde duur dan ben je specifiek voor deze sectoren vrijgesteld van het aanbieden van een schriftelijke arbeidsovereenkomst.
Werf je een seizoenmedewerker aan dan moet je rekening houden met een Dimona-aangifte. Voor seizoensarbeid, omwille van het aspect dagcontracten, moet je zowel begin- als einduur van de tewerkstelling meegeven in de aangifte.
Wees je er ook van bewust dat het correct uitvoeren van de Dimona-aangifte een van de voorwaarden is om te kunnen genieten (zie hoger) van het voordelige RSZ-tarief.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp