In België bedraagt de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. In 2025 stijgt de pensioenleeftijd tot 66 jaar en in 2030 loopt hij op tot 67 jaar. Wil je medewerker met pensioen gaan voor hij die leeftijd bereikt? Dan kan hij in sommige gevallen vervroegd pensioen aanvragen. Daarvoor moet hij wel voldoen aan één van de volgende eisen rond leeftijd en loopbaanduur:
Let op: niet elke periode telt mee bij het berekenen van de totale loopbaanduur.
Wil jij je medewerker liever nog even aan boord houden? Benadruk dan de financiële gevolgen van vervroegd pensioen. Voor elk gewerkt jaar berekent de Federale Pensioendienst namelijk een zogeheten ‘pensioenopbrengst’. De som van die pensioenopbrengsten bepaalt het bedrag dat je medewerker elke maand ontvangt als hij met pensioen gaat, zelfs nadat hij de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.
Gaat je medewerker met vervroegd pensioen? Dan wordt het eventueel aanvullend pensioen automatisch uitgekeerd. Het voordeel voor jou is dat je minder lang stort in het pensioenplan van je medewerker. Voor je medewerker is dat natuurlijk minder goed nieuws. Hij bouwt bovendien niet alleen minder kapitaal op, het kapitaal van de werkgeversbijdragen valt door het vervroegde pensioen ook onder een hogere bedrijfsvoorheffing. Dat verschil zal hij dus merken in zijn portemonnee.
Als het je bedrijf even niet voor de wind gaat probeer je natuurlijk om ontslagen te vermijden. Toch kan je een medewerker niet verplichten tot vervroegd pensioen om je loonkosten te drukken. Gelukkig bestaan er wel andere systemen, zoals het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – het vroegere brugpensioen. Je medewerker stopt dan met werken. Hij ontvangt een werkloosheidsuitkering, aangevuld met een bedrijfstoeslag. Daarnaast blijft hij ook pensioenrechten opbouwen tot hij de wettelijke pensioenleeftijd bereikt. Dit stelsel heeft wel een paar spelregels. Je leest er alles over in ons uitgebreide dossier.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp