Alles over sociale verkiezingen 2024

24 april 2023
Leestijd: Later lezen?

Sociale verkiezingen zijn moeilijke materie. Er komt namelijk heel wat kijken bij de strikt door de wet afgebakende kiesprocedure. Een goed verloop kan een positieve invloed hebben op het sociale overleg met werknemers en vakbonden.

Kalender sociale verkiezingen 2024

Moet jij de sociale verkiezingen 2024 organiseren? We gidsen je door de voorbereidingen én de verkiezingen - met een overzichtelijke kalender.

Eerste sociale verkiezingen?

Hoe bereken je het aantal werknemers in je bedrijf? Wat is een technische bedrijfseenheid (TBE)? Welke procedure moet je volgen? Onze experts bieden hulp bij de voorbereiding en alle noodzakelijke stappen.

Sociale verkiezingen: wat, wanneer en wie?

Wat zijn sociale verkiezingen?

Wanneer vinden sociale verkiezingen plaats?

Wie moet sociale verkiezingen organiseren?

Wie mag zich kandidaat stellen voor de sociale verkiezingen

Stemrecht voor uitzendkrachten

Sinds de sociale verkiezingen van 2020, kunnen uitzendkrachten naar de stembus trekken bij de gebruiker (de onderneming waar de uitzendkracht werkt). Wat zijn de voorwaarden?

Bescherming kandidaten en personeelsafgevaardigden

Medewerkers die bij sociale verkiezingen worden voorgedragen als kandidaat-personeelsafgevaardigde in de OR of het CPBW, genieten van een zeer verregaande ontslagbescherming, zelfs als ze niet worden verkozen. Voor wie geldt deze bijzondere ontslagbescherming? Wat houdt deze ontslagbescherming in?

Wat is de ‘occulte periode’?

Voor de eigenlijke verkiezingsdag vindt er een occulte periode plaats waarin je beter niemand ontslaat. Wat houdt dat nu precies in?

Overleg met het CPBW

Het CPBW, een verplicht overlegorgaan als je 50 mensen tewerkstelt, waakt over thema’s als gezondheid, veiligheid en milieu. Het houdt toezicht op je IDPBW, en formuleert adviezen die bijdragen tot werkbaar en wendbaar werk.

Sociale verkiezingen voor het CPBW en de OR

Om de 4 jaar worden het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR) opnieuw samengesteld. In dit dossier lees je hoe je de sociale verkiezingen voor beide overlegorganen organiseert, en wat hun bevoegdheden zijn.

De installatie van een CPBW en OR

Een doeltreffende werking van je CPBW en OR is essentieel. Hoe organiseer je een goede installatievergadering van het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)? En wanneer vindt de installatievergadering van de ondernemingsraad (OR)? Acerta geeft je alvast de grootste do’s voor je CPBW en OR. Of schrijf in voor de opleiding over OR en CPBW

Elektronisch stemmen (e-voting)

Sinds de sociale verkiezingen van 2020 is het mogelijk om je medewerkers elektronisch te laten stemmen vanop hun gebruikelijke werkpost. Dankzij het systeem van e-voting hoeven je medewerkers hun bureau niet meer per se te verlaten om hun stem uit te brengen. Ontdek in dit artikel de andere voordelen en de voorwaarden van e-voting.

Wat is elektronisch stemmen?

Wanneer is e-voting mogelijk?

Hoe werkt e-voting?

Waarom voor e-voting kiezen?

Kan ik voor e-voting kiezen?

Brochure sociale verkiezingen

Sociale verkiezingen in 2024? Het lijkt nog ver weg, maar de organisatie van de sociale verkiezingen vergt een lange en strikte procedure die al in 2023 van start gaat.

We geven je antwoorden op de 6 meest gestelde vragen in een overzichtelijke sociale verkiezingen gids. Zo bent je goed voorbereid op de verkiezingen en geïnformeerd over het hoe, wat en waarom van de sociale verkiezingen.

Ondersteuning sociale verkiezingen 2024

Sociale verkiezingen in 2024? Reken ook nu op onze experten. We adviseren, springen bij waar je dat nodig hebt, of ondersteunen je doorheen het proces. Zo ben jij verzekerd van verkiezingen die vlekkeloos en volgens het boekje verlopen.

Acerta kent jou, en Acerta kent de procedure sociale verkiezingen. Dus ben je zeker van optimale ondersteuning - voor, tijdens en na de verkiezingen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers