Alles over sociale verkiezingen

06 oktober 2022
Leestijd: Later lezen?

Sociale verkiezingen zijn moeilijke materie. Er komt namelijk heel wat kijken bij de strikt door de wet afgebakende kiesprocedure. Een goed verloop kan een positieve invloed hebben op het sociale overleg met werknemers en vakbonden.

Eerste sociale verkiezingen?

Hoe bepaal je het aantal werknemers in je bedrijf? Wat is een technische bedrijfseenheid (TBE)? Welke procedure moet je volgen? Onze experts bieden hulp bij de voorbereiding en alle noodzakelijke stappen.

Sociale verkiezingen: wat, wanneer en wie?

Wat zijn sociale verkiezingen? Wanneer vinden ze plaats? En wie moet ze organiseren?

Overleg met het CPBW

Het CPBW, een verplicht overlegorgaan als je 50 mensen tewerkstelt, waakt over thema’s als gezondheid, veiligheid en milieu. Het houdt toezicht op je IDPBW, en formuleert adviezen die bijdragen tot werkbaar en wendbaar werk.

Sociale verkiezingen voor het CPBW en de OR

Om de 4 jaar worden het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR) opnieuw samengesteld. In dit dossier lees je hoe je de sociale verkiezingen voor beide overlegorganen organiseert, en wat hun bevoegdheden zijn.

De installatie van een CPBW en OR

Een doeltreffende werking van je CPBW en OR is essentieel. Hoe organiseer je een goede installatievergadering van het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)? En wanneer vindt de installatievergadering van de ondernemingsraad (OR)? Acerta geeft je alvast de grootste do’s voor je CPBW en OR.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers