Wat is een fietsvergoeding?

07 augustus 2020
Leestijd: Later lezen?

Je kan, en moet in sommige gevallen, je medewerkers die naar het werk fietsen een vergoeding geven. Zie het als een financiële stimulans waarmee je je personeel extra motiveert om het gezonde alternatief voor de auto te kiezen. Het exacte bedrag van de vergoeding hangt af van het aantal kilometers dat je medewerker aflegt – op jaarbasis loopt het algauw op tot een mooi bedrag.

Hou er rekening mee dat de kortste weg niet altijd de beste is en dat de veiligheid van je medewerkers het belangrijkste criterium is. Je moet ook met zekerheid kunnen bepalen hoe vaak het woon-werkverkeer effectief met de fiets gebeurde. De zogeheten ‘gewone bewijsmiddelen’ volstaan daarvoor.

Het perfecte alternatief voor de auto

Vitale en ontspannen medewerkers zijn een echte meerwaarde. Ze zijn productiever en aangenamer om mee samen te werken. Daarnaast zijn ze fitter en daalt je ziekteverzuim. Door als werkgever verplaatsingen per fiets aan te moedigen draag je bovendien ook je steentje bij aan milieuvriendelijke mobiliteit. Een fietsvergoeding is dus een echte win-win. Je medewerkers zijn loyaler dankzij de vergoeding die ze krijgen voor hun sportiviteit en jij geeft ze een financieel extraatje zonder dat je er je broek aan scheurt.

Ben ik verplicht om een fietsvergoeding te betalen?

In principe bestaat er geen algemene verplichting om een fietsvergoeding te betalen. Een uitzondering hierop is wanneer er in je sector een collectieve arbeidsovereenkomst werd gesloten die anders bepaalt.

Je medewerker ontvangt in dit geval een tussenkomst per afgelegde kilometer. Als er in je sector geen verplichting wordt opgelegd om een fietsvergoeding toe te kennen, kan je er toch voor kiezen om vrijwillig een fietsvergoeding uit te keren. In dat geval sluit je hierover een overeenkomst op ondernemingsvlak.

Hoe wordt een fietsvergoeding belast?

De fietsvergoeding is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,24 euro per afgelegde kilometer voor het aanslagjaar 2020. Krijgen je medewerkers meer dan 0,24 euro per kilometer aan fietsvergoeding? Dan is het overige deel wel belastbaar, omdat het beschouwd wordt als onderdeel van het salaris.

Wil jij je medewerkers een extraatje geven maar extra loonkosten vermijden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp