De fiets wordt populairder bij je werknemers. Zo gaf de Acerta-mobiliteitsbarometer van 2018 aan dat het aantal werknemers dat met de fiets naar het werk rijdt op een jaar tijd steeg van 22,4 naar 24,2 %. 13,8 % van de werknemers in ons land zweert overigens uitsluitend bij de fiets zweert. Ook combi-oplossingen worden steeds populairder: fiets en auto, of fiets en openbaar vervoer. Daarbij komt dat werknemers steeds vaker naar een flexibel loonpakket vragen dat ook een comfortabele mobiliteitsoplossing in zich draagt. De fiets opnemen in je flexibel loonpakket is dus zeker een aanrader.
Files of niet, we blijven volharden ... Ondanks het stijgende gebruik van de fiets en het openbaar vervoer, rijdt ongeveer één op vijf bedienden in België nog met een bedrijfswagen. Het verder promoten van de fiets als haalbaar milieu- en tijdvriendelijk alternatief voor het woon-werkverkeer is noodzakelijk. Het nieuwe mobiliteitsbudget, kan hier zeker aan bijdragen.
Onze dagelijkse contacten met ceo’s en hr-directeurs leren ons dat werknemers meer en meer aan hun werkgever vragen om bedrijfsfietsen ter beschikking te stellen, al dan niet elektrische. Hoog tijd om wens en realiteit op elkaar af te stemmen voor we ons hopeloos vastrijden. Als werkgever kun je nu een hedendaags en duurzaam antwoord bieden, zonder je loonkost te verhogen.
Kies je er binnenkort voor om het mobiliteitsbudget in te voeren in jouw onderneming? Dan krijgen jouw medewerkers die een bedrijfswagen hebben of ervoor in aanmerking komen, de kans om die in te leveren. Ze verruilen hem voor één of meerdere (alternatieve) vervoermiddelen om hun privéverplaatsingen – met inbegrip van het woon-werkverkeer – mee af te leggen. De verschillende vervoermiddelen waaruit jouw medewerkers kunnen kiezen, zijn ondergebracht in drie pijlers met elk hun eigen (para)fiscale behandeling.
Vitale en ontspannen werknemers zijn productieve en aangename collega’s. En bovendien zijn ze vaak extra tevreden, dankzij de fietsvergoeding die ze ontvangen voor hun sportieve inspanning voor een betere mobiliteit. Of omdat je hen de kans gaf om een deel van hun loon te besteden aan een e-bike of speed pedelec, of aan een vouwfiets om mee te pendelen van en naar de trein. Op de krappe arbeidsmarkt geeft het mobiliteitsbudget je bovendien een extra kans om nieuwe kandidaten te overtuigen. Door steviger in te zetten op fiets(snel)wegen geeft ook de overheid nog een duw in de goede richting.
Verschillende gespecialiseerde organisaties sloegen de handen al in elkaar met banken, voor het organiseren en faciliteren van professionele fietsleasing. Meestal gaat het om elektrische tweewielers. Wil je als werkgever ook een volwaardig alternatief voor de auto aanbieden en tegelijk mee genieten van deze fiscaal gunstige bestemming van het mobiliteitsbudget? Wij kunnen het kostenplaatje voor jou berekenen.
Is je bedrijf gevestigd in of dicht bij het centrum van een stad? Dan zijn daar vast ook één of meer openbare deel- of huurfietsenservices actief. Zo’n abonnement integreren in het mobiliteitsbudget is een handige oplossing voor medewerkers die met de trein of de bus naar het werk pendelen. Een mooie motivatie voor werknemers die die switch willen maken en weer een goede stap voor jou richting maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp