De winstpremie is een fiscale bonusoptie voor vennootschappen. Sinds 2018 is het een alternatief voor de niet-recurrente resultaatsgebonden bonus, de klassieke bonus en de warrants. Via de winstpremie kun je medewerkers eenvoudig een deel van de winst als bonus toekennen zonder hen echter stemrecht in de onderneming te verlenen.
De enige voorwaarden bij het uitkeren van een winstpremie: je moet het voordeel collectief toekennen aan alle medewerkers binnen de onderneming of de groep van ondernemingen en – dat spreekt voor zich – je moet winst maken.
De winstpremie vormt een verworpen uitgave waardoor het bedrag onderworpen zal zijn aan vennootschapsbelasting. Toch levert de winstpremie jou als werkgever vier aanzienlijke voordelen op.
Ook het motiverende aspect van een winstpremie valt niet te onderschatten. Je maakt je werknemer immers blij met een extra bovenop het bestaande loonpakket, je hebt de mogelijkheid om een loonstop te vermijden en je werknemer betaalt er slechts 7 % belasting op. Er is wel een solidariteitsbijdrage verschuldigd van 13,07 %.
De hoogte van het bedrag van de winstpremie kies je zelf, maar het totaal van alle premies samen mag nooit meer zijn dan 30 % van de totale brutoloonmassa van je bedrijf.
Er zijn twee manieren om deze bonus toe te kennen.
Daarnaast kun je bij de berekening van de winstpremie ook het ‘pro rata temporis’-principe toepassen: rekening houden met deeltijds werkregime en/of een aantal schorsingen van de arbeidsprestaties. Dit is geen verplichting maar een optie.
Nog een optie: werknemers die ontslag namen tijdens het laatst afgesloten boekjaar kunnen uitgesloten worden. Voor zover het ontslag niet gegeven werd omwille van een dringende reden te wijten aan de werkgever. De datum waarop de overeenkomst effectief eindigt is doorslaggevend.
Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.
Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp