Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW)

14 augustus 2019
Leestijd: Later lezen?

Wie werknemers voltijds of deeltijds in dienst neemt of heeft, is verplicht een IDPBW of interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten. Wat zijn de taken van  een IDPBW, en wie neemt deze taken op zich?

Wat is IDPBW?

De IDPBW is een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk die de werkgever en de werknemer bijstaat om de regelgeving inzake welzijn, de veiligheid en gezondheid op de werkvloer in de praktijk toe te passen. Deze eerstelijnspreventie pakt de veiligheid en gezondheid multidisciplinair aan: arbeidsveiligheid, arbeidsgeneeskunde, ergonomie, arbeidshygiëne, en psychosociale aspecten behoren tot haar werkveld.

Interne dienst preventie

Minstens één preventieadviseur moet het team vervoegen - hij is de spilfiguur op vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn op de werkvloer.

Telt je organisatie minder dan twintig werknemers? Dan mag de werkgever deze rol van preventieadviseur op zich nemen. Voor enkele gespecialiseerde aspecten, zoals bedrijfsgeneeskunde, ben je wel verplicht je te laten bijstaan door (specialisten van) de externe preventiedienst of EDPBW.

Taken van de IDPBW

Nieuwsgierig naar de verplichtingen van je IDPBW? We lijsten er enkele voor je op:

  1. Onderzoeken van risico’s en adviseren over de risico-evaluatie.
  2. Bewaken van het welzijn en een gezonde work-life balance voor medewerkers.
  3. Opstellen van werkinstructies, globaal preventieplan, jaarverslag en jaarlijks actieplan.
  4. Onthalen van nieuwe werknemers.
  5. Onderzoeken en rapporteren van arbeidsongevallen.
  6. Organiseren van eerste hulp en interne noodprocedures.
  7. Informeren van collega’s over de toepassing van de wetgeving.
  8. Adviseren over arbeidsmiddelen, beschermingsmiddelen en hygiëne.

De interne preventieadviseur geeft advies aan de bedrijfsleiding, formuleert richtlijnen voor een beleid, maakt risicoanalyses en stelt zelfs actieplannen op. De effectieve uitvoering van actieplannen ligt bij de werkgever.

Externe dienst als stevige back-up

De meeste bedrijven werken daarnaast samen met een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Die ondersteunt je interne dienst met uitleg, opleiding, voorbeelden, sjablonen en infodocumenten.

Is een IDPBW verplicht?

Ben je zelfstandige zonder personeel? Dan is de oprichting van IDPBW niet nodig.

Maar neem je je eerste medewerker in dienst - voltijds, deeltijds of via een interimkantoor? Dan ben je verantwoordelijk voor zijn of haar veiligheid, gezondheid en algemeen welzijn. In dat geval legt de wet je op een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers