Bedrijfsfiets en fietsvergoeding dienstverplaatsingen
Fietsvergoeding woon-werk (max bedrag)
Vanaf dit jaar (inkomstenjaar 2024) werd de maximale fietsvergoeding die je kan toekennen in het kader van het woon-werkverkeer, zonder dat hierop RSZ-bijdragen of belastingen verschuldigd zijn, opgetrokken tot 0,35 euro/kilometer, maar met een plafond op jaarbasis van 3 500 euro (geïndexeerd voor het inkomstenjaar 2024). Het gedeelte boven de 3500 euro dient belast te worden (BV + sociale bijdrage).
De regeling voor fietsvergoeding bij dienstverplaatsingen is ongewijzigd.
Waarde voordeel fiets op fiche
De FOD Financiën vereist vanaf dit jaar (inkomstenjaar 2024) dat de waarde die het voordeel van de bedrijfsfiets vertegenwoordigt, vermeld wordt op de fiscale fiche van de bedrijfsleider.
Dit betekent niet dat de bedrijfsleider automatisch belast zal worden op dit voordeel. Indien de bedrijfsfiets effectief gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer, blijft het voordeel van de bedrijfsfiets vrijgesteld van sociale bijdragen en is het niet onderworpen aan bedrijfsvoorheffing. Echter, wanneer de bedrijfsleider in zijn personenbelasting kiest voor het bewijs van zijn werkelijke beroepskosten zal de waarde van het voordeel van de bedrijfsfiets wel bij zijn belastbaar inkomen gevoegd worden.
Deze verplichte vermelding op de fiscale fiche geldt vanaf het inkomstenjaar 2024 en is van toepassing voor alle bedrijfsfietsen.
Volgens de instructies van de overheid moet de “werkelijke waarde” van het toegekende voordeel op de fiche worden opgenomen. Die werkelijke waarde moet bepaald worden rekening houdend met de concrete situatie van elke bedrijfsleider. Daarbij spelen volgende elementen een rol:
- Wat is de waarde van de fiets: is het een gewone fiets, een elektrische fiets, ….?
- Indien je de fiets leaset of huurt mag de waarde geraamd worden op de huur- of leaseprijs van de fiets.
- Indien je de fiets kocht, komt de waarde overeen met de aankoopprijs van de fiets (+ van de eventuele accessoires), gespreid over 5 jaar.
- Welke bijkomende voordelen worden aangeboden, samen met de fiets?
- Accessoires of toebehoren zoals pomp, helm, extra slot, …
- Diensten zoals herstellingen, onderhoudskosten, verzekering, …
De bedragen die in aanmerking worden genomen zijn steeds inclusief btw. Indien je de fiets huurt of leaset, neem dan voor de waardering van het voordeel contact op met de maatschappij met wie je een overeenkomst hebt. Heb je de fiets aangekocht, dan sta je zelf in voor de waardering.
Gevolgen voor de tool Beheer Bedrijfsleiders en Loonplanner in MyAcerta
Deze wijzigingen hebben ook gevolgen voor de verwerking van de bezoldiging van de bedrijfsleiders.
Er dienen nieuwe looncodes gebruikt te worden voor fietsdienstverplaatsingen en de waarde van de fietslease.
Vanaf 19 juli 2024 zal het mogelijk zijn om deze nieuwe looncodes door te geven in Beheer Bedrijfsleiders en de Loonplanner in MyAcerta.