Sinds april 2015 genieten werkgevers een lastenverlaging bij tewerkstellingscreatie als gevolg van investeringen in één van de afgebakende steunzones. Vanaf 1 november 2024 maken de drie bestaande steunzones in het Vlaams Gewest plaats voor vier nieuwe steunzones, met een geldigheidsduur van zes jaar. Voor de steunzones in het Waals Gewest wijzigt er niets.
Samenvatting
- Sinds april 2015 genieten werkgevers een lastenverlaging bij de creatie van bijkomende tewerkstellingsplaatsen ingevolge investeringen in een steunzone.
- De drie steunzones die het Vlaams Gewest momenteel kent, maken vanaf 1 november 2024 plaats voor vier nieuwe steunzones, met een geldigheidsduur van zes jaar.
- De belangrijkste vernieuwing is de introductie van een steunzone die een groot deel van West-Vlaanderen alsook het westelijk deel van Oost-Vlaanderen dekt.
Situering
Ondernemingen die bepaalde investeringen doen op een bedrijventerrein gesitueerd in één van de zogenaamde ‘steunzones’ genieten, onder bepaalde voorwaarden, een tijdelijke lastenverlaging voor de loonkosten verbonden aan de arbeidsplaatsen die dankzij de investering werden gecreëerd. Voor grote ondernemingen is bijkomend vereist dat de investering plaatsvindt in een gebied dat voorkomt op de ‘regionale steunkaart’ voor België.
De lastenverlaging wordt gerealiseerd via het mechanisme van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing: 25 procent van de bedrijfsvoorheffing die de werkgever inhield op de bezoldiging van de werknemers die de bijkomende arbeidsplaatsen invullen, moet hij niet doorstorten aan de fiscus. Dit impliceert een loonkostenbesparing van ruwweg 4 à 5 procent. Deze lastenverlaging geldt gedurende 24 maanden volgend op de invulling van de betrokken arbeidsplaats. Sowieso komen enkel de arbeidsplaatsen in aanmerking die ingevuld werden binnen de 36 maanden volgend op de voltooiing van de investering. Deze vrijstelling wordt aanvankelijk slechts voorwaardelijk verkregen. Slechts indien de onderneming (naargelang haar grootte) na 3 of 5 jaar kan aantonen dat het totaal aantal arbeidsplaatsen (minstens) behouden is gebleven is het bedrag van de vrijstelling definitief verworven.
Noteer hierbij dat de werknemer niets merkt van deze doorstortingsvrijstelling. Voor hem handelt de fiscus alsof hij de ingehouden bedrijfsvoorheffing wel integraal ontving.
Een werkgever die de lastenverlaging wil genieten moet een formulier overmaken aan de FOD Financiën. De werkgever moet dit formulier overmaken binnen de geldigheidsduur van de betrokken steunzone (en bovendien (a) binnen de drie maanden volgend op de voltooiing van de investering, en (b) voor de invulling van de nieuwe arbeidsplaatsen waarvoor de lastenverlaging gewenst is).
Bestaande steunzones
Het Vlaams Gewest kent vandaag drie zones:
- Steunzone rond Turnhout, geldig tot 31 oktober 2024
- Steunzone rond Genk, geldig tot 31 oktober 2024
- Steunzone rond Zaventem-Vilvoorde, geldig tot 31 mei 2028
Een overzicht van de bedrijventerreinen die in aanmerking komen in het Vlaams Gewest kan men consulteren op geopunt.be(klik op ‘bouwen en wonen’ -> ‘bedrijven’ -> ‘steunzones…’).
Het Waals Gewest kent vier steunzones:
- Steunzone Seraing, geldig tot 30 april 2027
- Steunzone Sambreville, geldig tot 30 april 2027
- Steunzone Charleroi, geldig tot 30 april 2027
- Steunzone Frameries, geldig tot 30 april 2027
Een overzicht van de bedrijventerreinen die in aanmerking komen in het Waals Gewest kan men consulteren op geoportail.wallonie.be(klik ‘Accéder à WalOnMap -> ‘Catalogue du Géoportail’ -> ‘Société et activité’ -> ‘Industries et services’ -> ‘Zones franches en Wallonie’).
Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest kent geen steunzones aangezien ze vooralsnog geen initiatief hebben genomen om dergelijke zones te laten erkennen door de federale overheid.
Hertekening steunzones in Vlaanderen vanaf 1 november 2024
De geldigheidsduur van twee van de drie steunzones in Vlaanderen loopt op 31 oktober 2024 af. De Vlaamse minister van Economie en Werk Jo Brouns wil van de gelegenheid gebruik maken om de steunzones in Vlaanderen te hertekenen. De drie bestaande steunzones maken plaats voor vier nieuwe steunzones. In vergelijking met de bestaande steunzones is de belangrijkste vernieuwing de introductie van een vierde steunzone die een groot deel van West-Vlaanderen alsook het westelijk deel van Oost-Vlaanderen, met in het centrum de gemeente Wielsbeke. De afbakening van de drie andere steunzones zal grotendeels overeenstemmen met de bestaande drie steunzones.
De minister meldde zijn plan aan bij de federale regering. Het is nu aan de federale regering om de nodige wetgevende stappen te ondernemen opdat de nieuwe steunzones afgebakend worden en de voorgestelde regeling effectief kan ingaan vanaf 1 november 2024. De aankondiging van de Vlaamse minister is dus nog onder voorbehoud, al heeft de minister van Financiën eerder al verklaard dat indien een voorstel van een gewest voldoet aan de wettelijke voorwaarden, de federale regering de opportuniteit van het voorstel niet hoeft te onderzoeken.
De Waalse regering nam nog geen initiatief. Het vraagstuk is er uiteraard minder pertinent aangezien de geldigheidsduur van de steunzones gelegen in het Waals Gewest nog tot 30 april 2027 loopt.
Bron:
- Persbericht 2 februari 2024, kabinet van de Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw.
- Artikelen 275/8 en 275/9 WIB 92, zoals ingevoerd door de Wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance, BS 22 mei 2014