Mag een werknemer vervroegd terugkomen uit ziekteverlof?

18 oktober 2018

Natuurlijk is het fijn wanneer uw werknemer eerder aan de slag wil gaan dan de einddatum die vermeld staat op zijn medisch attest. Deze onverwachte terugkeer komt u als werkgever misschien niet zo goed uit, bijvoorbeeld omdat u een vervanger hebt aangenomen. Wat kan u doen in deze situatie?

Mag een werknemer vervroegd terugkomen?

Een werknemer mag weer gaan werken voor zijn periode van ziekteverlof die gedekt wordt door zijn medisch attest, verstreken is. Als werkgever hebt u geen andere keuze dan zijn terugkeer te aanvaarden.

U mag hem niet vragen een bewijs van arbeidsgeschiktheid van zijn behandelend arts te overhandigen. Een controle aanvragen bij de arbeidsarts alvorens de werknemer zijn werk hervat, is wel een mogelijkheid.

Opgelet: een arbeidsgeschiktheidsonderzoek is steeds noodzakelijk wanneer het een werknemer betreft met een specifieke veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde werkzaamheid of een risicoactiviteit na een afwezigheid van meer dan vier weken, na een ongeval of na een bevalling. Indien u hier graag meer info over wenst, kan u steeds contact opnemen met uw arbeidsarts.

Moet u de zieke werknemer in alle omstandigheden laten terugkeren?

U bent niet alleen verplicht de vroegere terugkeer van uw werknemer te aanvaarden. U moet hem ook hetzelfde loon betalen en dezelfde functie geven als voor zijn periode van ziekteverlof. U mag hem dus geen andere functie geven wanneer er nog een vervanger aanwezig is, zelfs niet tijdelijk.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates