De federale regering voert de pensioenbonus opnieuw in vanaf 1 juli 2024, voor wie met pensioen gaat vanaf 1 januari 2025. Deze financiële prikkel zou de pensioenbeslissing van werknemers kunnen beïnvloeden.
Update 9 februari 2024.
Eind januari 2024 is het wetsontwerp dat de pensioenbonus opnieuw invoert ingediend in De Kamer. Bijkomende informatie over het bedrag van de pensioenbonus is in dit juridisch nieuwsbericht verwerkt.
Update 16 mei 2024.
De wet van 24 april 2024 houdende de hervorming van de pensioenen is op 16 mei 2024 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Wat is de pensioenbonus?
De pensioenbonus is een financiële bonus om werknemers te belonen die langer werken dan de vervroegde pensioenleeftijd. De pensioenbonus wordt toegekend samen met het wettelijk pensioen. De Federale Pensioendienst berekent en betaalt de pensioenbonus.
Voor pensioenen die zijn ingegaan sinds 1 januari 2015 werd de pensioenbonus afgeschaft, maar in juli 2023 bereikten de federale ministers een pensioenakkoord waardoor de pensioenbonus nieuw leven in geblazen werd voor werknemers die doorwerken na de vervroegde pensioenleeftijd.
Toekenningsmodaliteiten van de pensioenbonus 2.0
De pensioenbonus zal worden berekend voor werknemers die nog minstens zes maanden doorwerken na de vervroegde pensioenleeftijd. De vervroegde pensioenleeftijd ligt op 63 jaar als de werknemer 42 beroepsloopbaanjaren kan aantonen. Werknemers met een lange loopbaan kunnen op 60 jaar na 44 bewezen loopbaanjaren of op 61 jaar na 43 bewezen loopbaanjaren met vervroegd pensioen.
De gewerkte maanden vanaf 1 juli 2024 komen in aanmerking, waardoor gepensioneerden die vanaf 1 januari 2025 met pensioen gaan de pensioenbonus zullen ontvangen. Er kan gedurende maximaal drie jaren een bonus worden opgebouwd.
Bedrag van de pensioenbonus
Het bedrag van de pensioenbonus bouwt op per extra jaar dat de werknemer doorwerkt, met een maximum van drie jaren.
In het eerste jaar bedraagt de maximale bonus netto 3.775 euro. Die stijgt naar netto 7.550 euro voor het tweede jaar en naar netto 11.325 euro voor het derde jaar. Een werknemer die de maximale bonus opbouwt, ontvangt netto 22.650 euro. Werknemers met een lange loopbaan (43 of 44 jaar) ontvangen een verhoogd bonusbedrag. Het jaarlijks bonusbedrag bedraagt netto 11.325 euro met een maximale bonus van netto 33.975 euro.
Het effectieve bonusbedrag wordt bepaald door de werkelijke prestaties van de werknemer in die jaren, pro rata de tewerkstelling. Per jaar tellen de effectief gewerkte dagen mee, alsook maximum 30 gelijkgestelde dagen (bv. ziekte) op voorwaarde dat de werknemer in het kalenderjaar minstens één dag gewerkt heeft. Voor de perioden van tijdskrediet, loopbaanonderbreking en Vlaams Zorgkrediet bouwt de werknemer geen pensioenbonus op.
Het totaal van het wettelijke pensioenen, het aanvullende pensioen en de pensioenbonus dat de werknemer ontvangt, zal ook per maand geplafonneerd worden.
De bonus zal de vorm aannemen van een eenmalige betaling tijdens de eerste maanden na het opnemen van het pensioen. De gepensioneerde zal ook kunnen kiezen voor een bonus in de vorm van een maandelijkse rente. De pensioendienst gaat automatisch na of de werknemer een bonus opgebouwd heeft.
Het voorontwerp van wet moet nog officieel worden goedgekeurd en gepubliceerd. Acerta houdt je op de hoogte van de verdere evolutie.
Bron:
- persbericht van minister Lalieux.
- Wetontwerp houdende de hervorming van de pensioenen, nr. 55/3808.
Meer weten over pensioen en einde loopbaan?
In de opleiding Het werknemerspensioen leer je alle wetgeving, formaliteiten en regelingen rond het pensioen van je werknemers.
De opleiding Einde loopbaan: alle scenario's op een rij zet de mogelijkheden van landingsbanen, SWT en pensioen op een rij.
Volg de opleidingen