Sinds maart 2021 wijzigde de bedrijfsvoorheffing die verschuldigd is op bepaalde inkomsten van niet-inwoners die als gelegenheidswerknemer in de land- en tuinbouw tewerkgesteld zijn. Het percentage werd opgetrokken van 11% naar 18,725%. Op 28 januari 2022 is de wet gepubliceerd die deze bedrijfsvoorheffing voor gelegenheidsarbeiders-niet inwoners in landbouw en tuinbouw bevrijdend maakt.
Bevrijdende voorheffing
Er is beslist om de bedrijfsvoorheffing vanaf aanslagjaar 2022 bevrijdend te maken; hierdoor dienen de betrokken gelegenheidswerkers geen aangifte in de Belgische belasting der niet-inwoners meer in te dienen.
Dit stelsel van bevrijdende voorheffing geldt enkel als de belastingplichtige in het betrokken belastbare tijdperk uitsluitend bezoldigingen van seizoenarbeiders in de land-of tuinbouw verkrijgt. Dit is om te vermijden dat de bevrijdende voorheffing van 18,725% niet meer zou overeenstemmen met de verschuldigde belasting.
De Belgische fiscale administratie dient over de correcte identificatiegegevens van de seizoenarbeider te beschikken teneinde de uitwisseling van inlichtingen met de fiscale administratie van de woonstaat van de seizoenarbeider mogelijk te maken. Daarom moet de seizoenarbeid aan zijn werkgever een woonplaatsverklaring bezorgen. De werkgever dient op zijn beurt een afschrift van deze woonplaatsverklaring te bezorgen aan de fiscale administratie. Deze verplichting geldt vanaf inkomstenjaar 2022 (aanslagjaar 2023).
Op de fiscale fiches 281.10 die worden opgemaakt voor buitenlandse seizoenarbeiders, moet vermeld worden dat het gaat om bezoldigingen van seizoenarbeiders in de land- of tuinbouw. De fiscus weet zo of een belastingplichtige niet-inwoner al dan niet in aanmerking komt voor het stelsel van de bevrijdende voorheffing.
Ontvangt de gelegenheidswerker toch nog andere bezoldigingen, zal hij m.a.w. alsnog een belastingaangifte moeten indienen. Ook mag een seizoenarbeider er steeds vrijwillig voor kiezen om de inkomsten toch te regulariseren via een belastingaangifte, indien dit voordeliger zou uitkomen.
Bron:
Wet van 21 januari 2022 houdende diverse fiscale bepalingen.