Vorige

Acerta en Mederi lanceren overkoepelend initiatief voor zorgsector

04 november 2020

Zorg- en verpleegkundigen maken de brug naar zorgorganisaties in nood

Brussel, 4 november 2020 – De zorgsector staat onder een enorme druk door de coronacrisis. Bijna 7.000 patiënten liggen in het ziekenhuis vanwege corona, waarvan meer dan 1.200 zelfs op intensieve zorgen. Hoewel er al verschillende initiatieven zijn, ontbreekt een overkoepelende aanpak om het personeelstekort in de sector snel en efficiënt op te vangen. Hr-dienstenbedrijf ACERTA en MEDERI, partner in thuisverpleging, slaan met Bridge de handen in elkaar om zorg- en verpleegkundigen te kunnen inzetten waar nodig.

Leestijd: Later lezen?

Via het platform Bridge kunnen zorg- en verpleegkundigen (zowel loontrekkend als zelfstandig) en zorgorganisaties zich aanmelden. Mogelijks zijn er zorgverleners die toch nog wat uren tijd hebben of bijvoorbeeld in het weekend ruimte hebben om tijdelijk de brug te slaan naar de organisatie waar de nood hoog is. Bridge biedt hen een juridisch sluitend contract om ‘tijdelijk’ aan de slag te gaan bij een tweede partij met behoud van voorwaarden bij huidige werkgever of project.

Het zorgpersoneel staat onder grote druk door de aanhoudende coronacrisis. Verschillende initiatieven voor extra handen zijn al opgericht, maar een overkoepelende aanpak ontbreekt. De job van een verpleeg- of zorgkundige kan je immers niet zomaar overnemen. Acerta en Mederi slaan daarom de handen in elkaar, en bieden de zorgsector een overkoepelend en professioneel perspectief. Met het platform ‘Bridge’ kunnen zorgverleners binnen enkele dagen gedeeld worden over zorgorganisaties heen. Kathelijne Verboomen, Director Kenniscentrum van Acerta: “Via Bridge brengen we de vraag naar zorgpersoneel in kaart, alsook de beschikbare profielen. Wanneer er een ‘match’ is tussen een profiel dat een bepaalde zorgorganisatie zoekt en een beschikbaar profiel, zorgt Acerta ervoor dat de zorg- of verpleegkundige er tijdelijk aan de slag kan gaan. Dat gebeurt natuurlijk op volledig vrijwillige basis, het is aan de zorg- en verpleegkundige om te beslissen voor welke formule hij of zij wil gaan. Het netwerk van Mederi bekleedt hierin een sleutelpositie omdat het enerzijds vacatures van zelfstandige zorg- en verpleegkundigen migreert naar het platform, en anderzijds beschikt over een link naar de noden in zorgcentra.

Zowel werkgevers (zorgorganisaties), werknemers als zelfstandigen (in bijberoep) in de zorgsector kunnen zich aanmelden op het platform. Willy Vertongen, CEO Mederi: “We willen alle kansen benutten om zoveel mogelijk deze professionals in te zetten over de grenzen heen van federale of regionale bevoegdheden. Het unieke aan dit concept is dat we ons focussen op de zorg én op de zorgverlener. Om als zorg- of verpleegkundige te werken, moet je immers de nodige opleidingen hebben gevolgd. Thuisverpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld aan de slag gaan in zorgorganisaties waar handen te kort zijn, en daar het verschil maken. Maar de samenwerking werkt ook omgekeerd: zorg- en verpleegkundigen die bijvoorbeeld in een ziekenhuis niet ingezet kunnen worden, kunnen via ‘Bridge’ een praktijk thuisverpleging uit de nood helpen. Dat willen we bereiken met deze samenwerking.

Uit een eerder onderzoek van Acerta bleek al dat twee op de drie werknemers bereid zijn om bij een andere werkgever te werken indien dat nodig is. Toch op voorwaarde dat ze hun loon- en arbeidsvoorwaarden kunnen behouden, en achteraf terug bij hun oorspronkelijke werkgever aan de slag kunnen gaan.

Zorg- en verpleegkundigen kunnen zich aanmelden op het platform Bridge via acerta.be/bridge.

Deel dit artikel