Vorige

Corona: 1 op de 4 zelfstandigen maakt gebruik van overbruggingsrecht

30 maart 2020

Steunmaatregel van overheid nog niet helemaal duidelijk voor zelfstandigen en starters

Brussel, 30 maart 2020 – 25% van de zelfstandigen doet vandaag al beroep op het overbruggingsrecht. Dat concludeert hr-dienstenleverancier Acerta op basis van eigen cijfers. Sinds de invoering van het overbruggingsrecht registreerde Acerta in totaal al zo’n 47.000 aanvragen* en daar komen er elk uur tientallen bij. Maar de dienstenleverancier merkt op dat zelfstandigen nog met veel vragen zitten rond de steunmaatregel.

Leestijd: Later lezen?

De zelfstandigen die voldoen aan de voorwaarden kunnen sinds 17 maart gebruik maken van een versoepeling van het overbruggingsrecht. Dat is een steunmaatregel die de overheid in het leven geroepen heeft voor zelfstandigen die financieel getroffen worden door het coronavirus. Zelfstandigen die hun activiteit (in hoofd-  en onder bepaalde voorwaarden in bijberoep) verplicht moeten stopzetten of een onderbreking van hun activiteit ondervinden voor tenminste 7 dagen omwille van het coronavirus kunnen doen op de financiële steunmaatregel. Zelfstandigen maken er gretig gebruik van.

Nog veel onduidelijkheid rond overbruggingsrecht

Het overbruggingsrecht, niet te verwarren met de hinderpremie, houdt in dat zelfstandigen voor de maanden maart en april recht hebben op een uitkering indien ze hun activiteiten vrijwillig stopzetten of bij verplichte onderbreking ten gevolge van het coronavirus. Voor de maand maart komt het eenmalig recht neer op 1.291,96 euro per maand zonder gezinslast en 1.614,10 euro per maand met kinderen ten laste. Voor april kan hetzelfde. De uitbetaling voor de maand maart van het overbruggingsrecht zal tegen half april gebeuren.

Maar zelfstandigen zitten nog met enorm veel vragen omtrent de steunmaatregel. Enkele van de meest voorkomende zijn: mag ik het overbruggingsrecht combineren met de hinderpremie? Hoe kan ik het overbruggingsrecht aanvragen? Wanneer zal ik mijn premie ontvangen?  Mag ik als zorgverlener nog dringende medische handelingen uitvoeren als ik mijn activiteiten vrijwillig onderbreek?

Els Schellens, Director Operations Starters & Zelfstandigen, licht toe: “Het is niet voor alle zelfstandigen en starters duidelijk wanneer zij beroep kunnen doen op dit overbruggingsrecht. De spelregels zijn de voorbije weken regelmatig gewijzigd. De uitbetaling van het overbruggingsrecht zal gebeuren tegen half april. Het implementeren van deze nieuwe maatregelen in een softwaresysteem vraagt immers tijd”.

*aantal aanvragen geregistreerd tot 27 maart 10u

Voor meer info over voorwaarden hinderpremie: https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/overbruggingsrecht-voor-zelfstandigen-coronavirus

Voor meer info over voorwaarden overbruggingsrecht: https://www.acerta.be/nl/coronavirus/veelgestelde-vragen

Deel dit artikel