Is zelfstandige in bijberoep worden iets voor jou? Dan moet je weten onder welke voorwaarden dat kan.
Deze video werd opgenomen in 2018, de wetgeving kan veranderen. In de tekst hieronder vind je altijd de meest actuele informatie.
Je wilt starten als zelfstandige in bijberoep. Dan is het belangrijk om te weten waarmee je je bijberoep kan combineren. Of anders gezegd: wat telt er als hoofdactiviteit?
Je bent een zelfstandige in bijberoep als je naast je zelfstandige activiteit…
minstens halftijds als werknemer in loondienst werkt en daarbij minstens 235 uren op kwartaalbasis presteert (berekend in een 38-uren werkweek);
minstens 6/10 van een volledig uurrooster werkt als vastbenoemde in het onderwijs en daarbij minstens 282 uren op kwartaalbasis presteert (berekend in een 38-uren week);
minstens 5/10 van een volledig uurrooster werkt als contractueel in het onderwijs en daarbij minstens 235 uren op kwartaalbasis presteert (berekend in een 38-uren week);
minstens halftijds werkt als ambtenaar;
niet werkt, maar toch recht op een rust- of invaliditeitspensioen opbouwt. Je hebt bv. loopbaanonderbreking of tijdskrediet of je krijgt een opzegvergoeding;
een socialezekerheidsuitkering krijgt, bv. een werkloosheidsuitkering, ziekte- of invaliditeitsuitkering, uitkering wegens arbeidsongeval, brugpensioen. De basis voor deze uitkering moet een minstens halftijdse tewerkstelling als loontrekkende zijn. Een uitkering op basis van een vroegere zelfstandige activiteit kan niet toelaten om in bijberoep te staan.
Wanneer kan je omschakelen?
Start je als loontrekkende/ambtenaar in de loop van een kwartaal, dan kan je pas omschakelen naar zelfstandige in bijberoep vanaf het volgende kwartaal. Start je als loontrekkende/ambtenaar op de eerste werkdag van het kwartaal, dan ben je vanaf dat kwartaal al zelfstandige in bijberoep. Ook bij het einde van je statuut als loontrekkende/ambtenaar is het van belang of je dit statuut behoudt tot de laatste werkdag van het kwartaal. Controleer hier of je in aanmerking komt voor bijberoep.
Hoeveel je verdient met je hoofdactiviteit is niet van belang. En er zit evenmin een plafond op wat je als zelfstandige in bijberoep mag verdienen. Wat je verdient is niet geplafonneerd, je betaalt uiteraard wel meer bijdragen indien je meer verdient.
Als starter in bijberoep doorloop je dezelfde stappen als de hoofdberoep-zelfstandigen.
Zo hebben alle zelfstandigen een ondernemingsnummer nodig. En ze moeten allemaal aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Maar als zelfstandige in bijberoep behoud je de voordelen van de sociale zekerheid van je hoofdactiviteit. Je betaalt in bijberoep dan ook veel lagere sociale bijdragen dan in hoofdberoep. Vergelijk hier de sociale bijdragen van hoofd- en bijberoep.
Het statuut van zelfstandige in bijberoep kan best complex zijn. Daarom creëerden we een digitaal platform waarop we alle relevante info rond jouw zelfstandige activiteit bundelden. Zo geniet je voortaan van een snellere en nóg betere dienstverlening op jouw maat.
Ga naar acerta.be/bijberoepAlle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.
Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic