Kan ik mijn zelfstandige activiteit combineren met een loontrekkende activiteit?

Start je als zelfstandige, maar blijf je voorlopig verknocht aan je job als loontrekkende? Die combo is perfect mogelijk als je zelfstandige wordt in bijberoep. De ‘bij’ in bijberoep neem je best letterlijk: je voornaamste activiteit blijft je job als loontrekkende. De essentiële info hebben we hier voor jou op een rijtje gezet. Aan jou om de beste keuzes te maken!

Leestijd: Later lezen?

Vergeet de formaliteiten niet!

Even ter herinnering: als zelfstandige in bijberoep ben je aan dezelfde formaliteiten gebonden als een zelfstandige in hoofdberoep. Je betaalt dus ook (verminderde) sociale bijdragen.

Hou rekening met ontslag

Als je bij een eventueel ontslag minder dan drie maanden actief bent als zelfstandige in bijberoep, dan riskeer je je uitkering te verliezen. Hou dus van in het begin rekening met zo’n scenario.

Je baas wordt (misschien) je concurrent

Lijkt je zelfstandige activiteit in bijberoep verdacht veel op je dagtaak als loontrekkende? Delicaat. Voor bepaalde functies en in sommige sectoren kan je baas je een zogeheten niet-concurrentiebeding voorleggen. Die clausule in je contract verbiedt je om tijdens en/of na je huidige job vergelijkbare activiteiten als zelfstandige te starten. Als je hebt getekend, moet je meestal een jaar wachten voor je met je eigen zaak de concurrent kan worden van je baas.

Druk druk druk

Bijberoep, hoofdberoep, gezinsleven, …: een strakke organisatie is natuurlijk een must. Onderschat het dus niet, maar hou het stretchy!

Voor bepaalde functies en in sommige sectoren kan je baas je een zogeheten niet-concurrentiebeding voorleggen.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic