Btw-nummer aanvragen: hoe zit dat precies?

Iedereen kent het woord btw. Maar wat betekent het precies als je een eigen zaak start? Voor de meeste zelfstandige activiteiten ben je btw-plichtig, voor andere dan weer niét. 

Je ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer voor jouw onderneming. Ben je btw-plichtig, dan wordt je ondernemingsnummer ook geactiveerd als btw-nummer. Ondernemingsnummer aanvragen én btw-nummer aanvragen: voor beide formaliteiten kan je op één plek terecht, nl. het ondernemingsloket.

Leestijd: Later lezen?

First things first. Wat houdt btw-plicht precies in? In dit blogartikel zie je de basisbeginselen van btw en btw-plichtigheid netjes op een rij. En ben je niet zeker of je wel btw-plichtig bent? Check dan hier of je al dan niet een btw-nummer moet aanvragen.

Je ondernemingsnummer

Wanneer je je onderneming laat inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) dan krijg je een ondernemingsnummer toegekend. Dit nummer vormt ook de basis voor je btw-nummer. Wat is precies het verschil tussen die twee nummers? Deze blogpost maakt dat heel duidelijk.

Je btw-nummer aanvragen, hoe doe je dat?

Dat kan je duidelijk nalezen in dit blogartikel. Samengevat heb je twee mogelijkheden: een doe-het-zelf oplossing én een makkelijke oplossing.

  • Je kan zelf je btw-nummer aanvragen. Dat gaat via een speciaal formulier. Ofwel haal je het af bij het btw-controlekantoor in je buurt, ofwel download je het via de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

  • Je kan aan Acerta vragen om je btw-nummer te activeren. Die neemt dit werkje graag van je over. Makkelijk toch? Zo ben je gerust dat alles goed is ingevuld. En je werkt efficiënt. Je kan je btw-nummer onmiddellijk aanvragen bij de opstart van je zaak, dus samen met je inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen én je aansluiting bij Acerta sociaal verzekeringsfonds. Drie vliegen in één klap, zoals dat heet. Makkelijker kan niet.  

Btw-nummer aanvragen

Welke oplossing kies jij?

Klaar om tot de actie over te gaan? Dan kan je hier je btw-nummer aanvragen.

Heb je een vraag die je blijft achtervolgen? Bekijk dan onze startersvragen >

Liever écht live? Natuurlijk kan je je btw-nummer aanvragen én al je vragen neerleggen bij de ondernemingsloketten van Acerta in Antwerpen, Gent, Leuven, Kortrijk, … 
Maak een afspraak >

Download nú je stappenplan

Kan je niet wachten om erin te vliegen? Wachten hoeft ook niet. De eerste stappen kan je nú al zetten. Maar wil je niéts over het hoofd zien? 

Download dan het Stappenplan voor starters dat Acerta speciaal voor jou heeft samengesteld. Het begeleidt je stap voor stap naar je lancering, met alle info op één plaats, helemaal op maat van jou en je zaak en praktijk. 

Download nu je stappenplan
Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic