Niet-concurrentiebeding: jouw idee of dat van je baas?

Heb je het idee voor jouw onderneming opgedaan bij een eerdere werkgever? Wordt jouw onderneming een directe concurrent van het bedrijf waarvoor jij werkte vóór je start? Kijk dan zeker uit of je geen concurrentieverbod overtreedt.

Leestijd: Later lezen?

Directe concurrent van je werkgever? Oei ...

In sommige arbeidscontracten wordt een niet-concurrentiebeding opgenomen. Dat is een clausule die bepaalt dat je na je ontslag niet in een gelijkaardige functie aan de slag mag bij de concurrentie of als zelfstandige. Best toch even checken dus.

Niet schaamteloos profiteren of kopiëren

Er is niets mis met ervaring opdoen op de werkvloer. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat jij je vroegere werkgever bedankt door hem met dezelfde producten of diensten direct concurrentie aan te doen. Wellicht heb je daarover afspraken gemaakt via het niet-concurrentiebeding in jouw arbeidscontract.

Een redelijk verbod

Het niet-concurrentiebeding is een redelijk verbod met strikte voorwaarden (bijvoorbeeld in de tijd: tot 12 maanden). Het is verstandig om die voorwaarden, zoals ze zijn opgenomen in je arbeidsovereenkomst, goed te lezen voor je start.

Het concurrentieverbod heeft altijd een prijs

Als jij weg wil en je baas verbiedt je om bij de concurrentie of als zelfstandige aan de slag te gaan, dan wordt je opgedane ervaring algauw een blok aan het been. Om werkgever en werknemer niet tot elkaar te veroordelen, hangt er aan het beding een compensatievergoeding vast. Het concurrentieverbod is dus geen reden om een kruis te maken over jouw toekomst als starter.

Een niet-concurrentiebeding respecteren hoort bij fair ondernemen.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic