Wat is het verschil tussen een financieel plan en een business plan?

Een business- en een financieel plan, heb ik die echt alle twee nodig? Ja! Je financieel plan is een must have onderdeel van je businessplan. Het een kan niet zonder het ander.

Hoe stel ik een business plan op?

A man needs a plan! En ben je een business(wo)man, dan is dat zeker zo. Een businessplan of ondernemingsplan verplicht je om je droom concreet te maken. Eerst voor jezelf. Daarna is zo’n uitgeschreven plan ook handig voor wie jij bij je business betrekt. Ga er dus maar voor zitten!

Moet ik een financieel plan maken? Hoe? Wat opnemen?

Jij start straks een business. Uit passie, vanuit een goed idee... Maar je wil er natuurlijk ook je boterham mee verdienen. En starten is allemaal goed en wel, je wil ook dat je bedrijf er over een jaar, vijf jaar, twintig jaar (nog) staat. Daarom heb je ook heel specifiek voor je geldzaken een plan nodig. Een goed financieel plan.

Waar vind ik financiële steun bij de opstart van mijn zaak?

Afhankelijk van welke zaak je start, heb je meer of minder startkapitaal nodig. Wellicht heb je wat eigen middelen, uiteraard kan je een bank aanspreken voor een lening, maar wist je dat er nog andere bronnen voor financiële steun bestaan? Overheidssteun kan een optie zijn. Of crowdfunding. Of, wie weet, familie? Geld ligt nergens voor het rapen, maar met een goed idee kan er veel.

Welke bankrekening moet ik gebruiken als zelfstandige?

Of je nu een wellnesscenter, een advocatenkantoor, een schildersbedrijf of een broodjeszaak start, er zal geld buitengaan en binnenkomen. Met alleen maar ‘handje contantje’ kom je er niet. Je hebt een zichtrekening nodig.

Kan ik leven van mijn zelfstandige activiteit?

Nog een belangrijke vraag die je jezelf als starter stelt, is: zal ik wel genoeg verdienen om van te leven. Hoe hoog je inkomsten moeten zijn om op het einde van de maand voldoende over te houden, kan je vooraf berekenen.

Hoe kan ik onbelast bijverdienen?

Even vooraf duidelijk maken: over onbelast bijverdienen (iets wat kadert in de ‘deeleconomie’) is de politieke besluitvorming nog niet rond. En zodra de wet gestemd zal zijn, is het de fiscus die de nieuwe wetgeving zal uitvoeren. Het is dus daar, bij de fiscus, dat je voor concrete antwoorden op concrete vragen zal moeten zijn. Dat gezegd zijnde, uiteraard kan het dat je nu al op zoek bent naar informatie over onbelast bijverdienen. En uiteraard tracht Acerta je graag wegwijs te maken. Dat doen we hier op basis van het wetsontwerp zoals het werd ingediend in het parlement.

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!