Kies ik best voor een éénmanszaak of een vennootschap?

Bij je start moet je stevige knopen doorhakken. Je ondernemingsvorm kiezen staat zeker in de hitlijst van belangrijke beslissingen. Om je te helpen: alle pro's en contra's op een rij.

Welke ondernemingsvormen / vennootschapsvormen / rechtsvormen zijn er?

Een eenmanszaak? Een bvba? Een nv? Iets anders nog? De juiste ondernemingsvorm kiezen: dat loont! Je beslissing heeft niet alleen administratieve en praktische gevolgen, maar sorteert ook sociale, financiële en fiscale effecten. Praat erover, nog vóór je start.

Hoe richt ik een eenmanszaak op?

Vrijheid, blijheid? In een eenmanszaak beslis je alles zelf, heb je geen last van een logge boekhouding en zijn er geen grote financiële opstartkosten. Je bent wel onbeperkt aansprakelijk. Je persoonlijke vermogen dient dus om eventuele schulden van je zaak te betalen en kan in het ergste geval in beslag genomen worden.

Hoe richt ik een bvba op?

In een bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) werk je meestal met twee of meer vennoten. Een bvba is besloten omdat de mogelijkheden om aandelen over te dragen beperkt zijn. Je weet dus exact met wie je samenwerkt. Besloten betekent ook beschermd: je aansprakelijkheid als aandeelhouder is beperkt.

Hoe richt ik een s-bvba op?

Is een bvba voor jou voorlopig te hoog gegrepen? Dan kan je kiezen voor een s-bvba of starters-bvba. Een minimumkapitaal van 1 (!) euro volstaat. En dat is meteen het grootste verschil met een ‘gewone’ bvba. Wél hetzelfde is je beperkte aansprakelijkheid als aandeelhouder. Je privévermogen blijft dus beschermd tegen eventuele schuldeisers.

Hoe richt ik een nv op?

Een nv (naamloze vennootschap) wordt meestal gebruikt voor uit de kluiten gewassen ondernemingen. De aandelen zijn vrij overdraagbaar, de nadruk ligt met andere woorden op het anoniem inzamelen van kapitaal. De vennoten blijven buiten beeld. Naamloos dus. Ideaal voor grootschaligheid. Think big!

Hoe richt ik een commanditaire vennootschap op?

Een commanditaire vennootschap (comm.v.) geeft je de vrijheid om startkapitaal te verzamelen en toch controle te houden over het beheer van je zaak. Er zijn één of meer beherende vennoten en één of meer stille vennoten. Die laatste hebben enkel een financiële inbreng en worden ook commanditaire vennoten genoemd.

Hoe richt ik een commanditaire vennootschap op aandelen op?

In tegenstelling tot de gewone commanditaire vennootschap vergt een commanditaire vennootschap op aandelen (comm.va.) een pittig startkapitaal. En de aandelen kunnen deze keer wél overgedragen worden aan derden. Zeker en vast een voordeel, dat laatste, net als het stabiele bestuur dat deze ondernemingsvorm kenmerkt.

Hoe richt ik een cvba op?

Een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) is ideaal als je graag met verschillende vennoten werkt en toch je aansprakelijkheid wil beperken. In een cvba zijn de vennoten enkel aansprakelijk voor het bedrag van hun inbreng. Ze kunnen dus gemakkelijk in- en uittreden.

Hoe richt ik een cvoa op?

Een coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (cvoa) is ideaal als je met verschillende vennoten wil werken. Er is geen startkapitaal nodig, een notariële akte evenmin. Nadeel is wel dat jij en de andere vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn.

Hoe richt ik een vof op?

Een vennootschap onder firma(vof) is een eenvoudige ondernemingsvorm met minimale opstartformaliteiten. Een minimumkapitaal bijvoorbeeld is niet nodig. Alle vennoten zijn wel aansprakelijk voor elkaars bestuur. Kortom, de vof is perfect voor een eigen zaak als er niet al te veel risico’s in het spel zijn.

Hoe verloopt de oprichting van een vennootschap?

De oprichting van een vennootschap brengt sowieso een reeks formele verplichtingen met zich mee. Lees hier wat er allemaal moet gebeuren. Kies je voor een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid of voor eentje met beperkte aansprakelijkheid? Een wereld van verschil, al zijn er ook enkele gelijkenissen.

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!