Kies ik best voor een éénmanszaak of een vennootschap?

Bij je start moet je stevige knopen doorhakken. Je ondernemingsvorm kiezen staat zeker in de hitlijst van belangrijke beslissingen. Om je te helpen: alle pro's en contra's op een rij.

Welke ondernemingsvormen / vennootschapsvormen / rechtsvormen zijn er?

Een eenmanszaak? Een BV? Een NV? Iets anders nog? De juiste ondernemingsvorm kiezen: dat loont! Je beslissing heeft niet alleen administratieve en praktische gevolgen, maar sorteert ook sociale, financiële en fiscale effecten. Praat erover, nog vóór je start.

Een eenmanszaak starten, zo doe je dat!

Vrijheid, blijheid? In een eenmanszaak beslis je alles zelf, heb je geen last van een logge boekhouding en zijn er geen grote financiële opstartkosten. Je bent wel onbeperkt aansprakelijk. Je persoonlijke vermogen dient dus om eventuele schulden van je zaak te betalen en kan in het ergste geval in beslag genomen worden.

Hoe richt ik een BV op?

In een BV (besloten vennootschap) werk je meestal met twee of meer vennoten. Een BV is besloten omdat de mogelijkheden om aandelen over te dragen beperkt zijn. Je weet dus exact met wie je samenwerkt. Besloten betekent ook beschermd: je aansprakelijkheid als aandeelhouder is beperkt.

Hoe richt ik een NV op?

Een NV (naamloze vennootschap) wordt meestal gebruikt voor uit de kluiten gewassen ondernemingen. De aandelen zijn vrij overdraagbaar, de nadruk ligt met andere woorden op het anoniem inzamelen van kapitaal. De vennoten blijven buiten beeld. Naamloos dus. Ideaal voor grootschaligheid. Think big!

Hoe richt ik een commanditaire vennootschap op?

Een commanditaire vennootschap (comm.v.) geeft je de vrijheid om startkapitaal te verzamelen en toch controle te houden over het beheer van je zaak. Er zijn één of meer beherende vennoten en één of meer stille vennoten. Die laatste hebben enkel een financiële inbreng en worden ook commanditaire vennoten genoemd.

Hoe richt ik een CV op?

Een coöperatieve vennootschap (CV) is ideaal als je graag met verschillende vennoten werkt en toch je aansprakelijkheid wil beperken. In een CV zijn de vennoten enkel aansprakelijk voor het bedrag van hun inbreng. Ze kunnen dus gemakkelijk in- en uittreden.

Hoe richt ik een VOF op?

Een vennootschap onder firma (VOF) is een eenvoudige ondernemingsvorm met minimale opstartformaliteiten. Een minimumkapitaal bijvoorbeeld is niet nodig. Alle vennoten zijn wel aansprakelijk voor elkaars bestuur. Kortom, de VOF is perfect voor een eigen zaak als er niet al te veel risico’s in het spel zijn.

Hoe verloopt de oprichting van een vennootschap?

De oprichting van een vennootschap brengt sowieso een reeks formele verplichtingen met zich mee. Lees hier wat er allemaal moet gebeuren. Kies je voor een vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid of voor eentje met beperkte aansprakelijkheid? Een wereld van verschil, al zijn er ook enkele gelijkenissen.

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!