Als zelfstandige betaal je elk kwartaal sociale bijdragen. Daarnaast is je vennootschap ook jaarlijks een vennootschapsbijdrage verschuldigd als je een vennootschap bezit. Die bijdrage dient om de pensioenen of het Groeipakket van alle zelfstandigen te financieren.
Je moet je vennootschap ten laatste 3 maanden nadat je de oprichtingsakte heb neergelegd, aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.
Pas op! Vzw’s, feitelijke verenigingen en vennootschappen die niet onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting of belasting niet-inwoners, zijn vrijgesteld.
Als startende vennootschap betaal je 387,34 euro aan vennootschapsbijdragen. Dat is een minimaal bedrag. Na twee boekjaren betaal je 967,52 euro als uit je jaarrekening blijkt dat je balanstotaal boven de 831 990,83 euro ligt. Zoniet blijf je 387,34 euro betalen.
TIP! Betaal zeker op tijd, want anders wordt een verhoging aangerekend van 1% per maand vertraging. Voor bestaande vennootschappen moet de bijdrage betaald zijn op 31 december Gaat het om een nieuwe vennootschap, dan moet de bijdrage betaald zijn op de laatste dag van de derde maand volgend op de maand van de neerlegging van de oprichtingsakte of onderwerping aan de vennootschapsbelasting. Dat betekent dat het bedrag uiterlijk die dag op de rekening van je sociaal verzekeringsfonds moet staan.
Je kan een vrijstelling van betaling krijgen voor je eerste drie jaar als:
Als je vennootschap gedurende een bepaald jaar geen enkele activiteit heeft gehad, moet je de vennootschapsbijdrage voor dat kalenderjaar niet betalen. Er komt een controleur van de Dienst Vennootschapsbelastingen aan te pas om dat te bevestigen. Vraag inlichtingen bij je sociaal verzekeringsfonds.
Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.
Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic