Aan welke voorwaarden moet ik als zelfstandige voldoen?

Heb je een goed idee en wil je ervoor gaan? Uitstekend! Dat betekent nog niet dat je morgen de deuren van je nieuwe zaak open zwiert. Je moet aan een aantal startersvoorwaarden voldoen en bewijzen dat je over voldoende vaardigheden bezit om je zaak te starten. We geven je een overzicht met links naar meer info. Afvinken maar!

Vanaf welke leeftijd kan ik een onderneming opstarten?

In de meeste gevallen moet je 18 jaar zijn om te beginnen met een zaak. Maar er zijn uitzonderingen.

Ik ben geen Belg, maar wil in dit land een zaak opstarten. Kan dat?

Denk je eraan om in België een zaak te starten, maar heb je niet de Belgische nationaliteit? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

Wat is beroepskennis en waarom heb ik dat nodig?

Voor sommige beroepen moet je aantonen dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Hoe ga je te werk?

Attest bedrijfsbeheer

Een zaak of onderneming starten, doe je best met kennis van zaken. Een grote stap in de goede richting van een succesvolle zaak is de kennis van het bedrijfsbeheer. Het Vlaams Gewest heeft beslist om het aantonen van deze kennis bij de inschrijving in de KBO niet meer verplicht te maken, maar raadt starters wél aan om deze kennis te verwerven. Start je je zaak in Brussel of Wallonië, dan zal je toch nog moeten beschikken over de kennis van het bedrijfsbeheer. Voor niet-handelsactiviteiten zoals een vrij beroep geldt dit meestal niet.

Wat zijn gereglementeerde beroepen?

Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Dan moet je kunnen aantonen dat je over de nodige beroepskennis beschikt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een zelfstandige activiteit uitbouwt in de bouw. Idem dito als je kiest voor een vrij beroep. We geven je meer uitleg.

Welke vergunningen heb ik nodig om te starten? En waar aanvragen?

Iets waar je zeker op tijd aan moet denken, nog vóór je een vliegende start neemt? Vergunningen! Zorg ervoor dat je helemaal in orde bent met de nodige erkenningen, toelatingen, registraties en meldingen. Hoe weet je of je alle vereiste vergunningen op zak hebt? Je hulplijn heet Acerta.

Welke vergunningen heb ik nodig voor mijn horecazaak?

Je hebt heel wat vergunningen nodig om een horecazaak te starten. Bovendien zijn een aantal criteria en vergunningen specifiek per gemeente waar je je zaak vestigt. De beste aanpak? Informeer je eerst en stap dan naar een ondernemingsloket zoals dat van Acerta. Wij helpen je verder!

Wat is een leurkaart? En hoe aanvragen?

Een machtiging ambulante handel, beter gekend als een leurkaart, heb je nodig als je goederen verkoopt buiten je vestiging. Wat houdt dat precies in en wat moet je doen?

Stap voor stap naar je lancering?

Stap voor stap naar je lancering?

Vul hier je persoonlijk stappenplan in!