Wat als je als vrij beroep ook een handelsactiviteit uitoefent?

Start je als zelfstandige met een vrij beroep? Dan oefen je meestal geen handelsactiviteiten uit. Wat als je daarnaast tóch commerciële activiteiten wil uitoefenen?

Leestijd: Later lezen?

Handelaar versus niet-handelaar

Stel: je bent architect en je ontwerpt in bijkomende orde ook interieurs of tuinen. Dit vloeit nu eenmaal voort uit je hoofdactiviteit. In dat geval word je nog altijd beschouwd als een niet-handelaar. Ga ervoor! Maar vergeet niet je opsomming van je activiteiten in de KBO te laten aanpassen door Acerta Ondernemingsloket!

Een ander verhaal wordt het als je een zelfstandige verpleegster bent die bijvoorbeeld ook een webshop in babyartikelen heeft. Dat laatste is duidelijk een commerciële nevenactiviteit. Dat brengt een aantal verplichtingen met zich mee, zoals het aantonen van een basiskennis bedrijfsbeheer of beroepskennis (in Brussel of Wallonië) voor een gereglementeerde activiteit zoals bijvoorbeeld voor het beroep van kapper.

Voor je inschrijving in de KBO is het dus belangrijk dat de hoedanigheid van je activiteit exact wordt bepaald. Aarzel niet om inlichtingen te vragen bij het ondernemingsloket van Acerta.

De speciale gevallen

Er zijn een aantal vrije en intellectuele beroepen waarbij het verboden is om er commerciële activiteiten op na te houden. Dat is het geval voor accountants, advocaten, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten, boekhouders, boekhouder-fiscalisten, gerechtsdeurwaarders en notarissen.

Een verpleegster met een webshop in babyartikelen wordt beschouwd als handelaar, en dat brengt een aantal verplichtingen met zich mee.

Een verpleegster met een webshop in babyartikelen wordt beschouwd als handelaar, en dat brengt een aantal verplichtingen met zich mee.

Stap voor stap naar je lancering?

Gratis stappenplan

Stap voor stap naar je lancering

  • Bereid je start voor met alle info op één plaats
  • Stap voor stap de weg naar een carrière als zelfstandige
  • Gepersonaliseerd en op maat van jouw zaak of praktijk
Download nu je stappenplan
Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal.

Bekijk alle startersvragen Bekijk alle startersvragen voor dit topic