Bereid je voor op de fusioneringsgolf voor lokale besturen

In de late jaren '70 heeft een golf van fusies het lokale bestuurslandschap getransformeerd. Nu, tegen 2025, staat opnieuw een grondige herschikking voor de deur. Meer dan 50 steden en gemeenten – dat is één op de zes lokale besturen in Vlaanderen – hebben de eerste stappen gezet naar een vrijwillige fusie met één of meerdere buurgemeenten.

Waarom fusioneren?

De wereld verandert en lokale besturen moeten mee evolueren. Ze dragen zorg voor essentiële maatschappelijke diensten, gesteund door gemeente- en OCMW-besturen. Samenwerking en schaalvergroting zijn daarom cruciaal om efficiëntie en effectiviteit te waarborgen. Een fusie gaat verder dan administratieve samenvoeging. Het is een transformatie die visies, doelen en veerkrachtigere gemeenschappen verbindt. 

Jouw voordelen?

Kosten besparen

Gemeenschappelijke middelen kunnen efficiënter worden benut.

Schaalvergroting

Grotere gemeenten hebben toegang tot meer middelen en expertise.

Efficiënt bestuur

Gestroomlijnde processen leiden tot een effectiever bestuur.

Hoe zorg je voor een geslaagde fusie?

Een fusie slaagt alleen als alle betrokken partijen het nut ervan inzien. Dit omvat niet alleen politieke partijen en burgers, maar ook bedrijven, personeel en vakorganisaties. Enkele aandachtspunten om te overwegen:

  • Betrek stakeholders: creëer draagvlak door iedereen tijdig te betrekken
  • Belangrijke focusgebieden: sociaal-juridische analyse, arbeidsvoorwaarden, communicatieplan en tijdige betrokkenheid van diensten
  • Personeel: begrijp de impact op het personeel en hoe je hun bezorgdheden kan wegnemen

Wat met de personeelstatuten?

  • Wat gebeurt er met de personeelstatuten?
  • Hoe beïnvloedt dit vast benoemde en contractuele personeelsleden?
  • Blijven oude rechten behouden of moeten statuten gelijkgetrokken worden?
  • ...

Veel vragen over de impact op medewerkers reiken verder dan juridische en administratieve veranderingen. Afstemming met het hr-beleid en de cultuur is eveneens cruciaal. Een transitiemanager kan de algemeen directeur en financieel directeur begeleiden bij deze afstemming.