Rekrutering en selectie

Leestijd: Later lezen?

De jaarlijkse Talent Pulse van Acerta toont dat de jobmobiliteit zich op een dieptepunt bevindt: 26% van de medewerkers wil geen andere job, ten opzichte van gemiddeld 13% de voorbije vijf jaar. Tel daar nog bij dat het aantal vacatures stijgt en de werkloosheid daalt. Hoe doe je dat, medewerkers aanwerven in periodes van arbeidskrapte? En waarmee hou je rekening bij de werving? Focus op extern én intern recruitment. En zorg bij het aanwerven voor een match met je bedrijfscultuur.

Extern recruitment

Laat het idee van een 100% match varen. Kijk hoe je het talent van je kandidaat kan aanwenden en ontwikkelen, zónder het keurslijf van een vooropgesteld profiel. Mik liever op veerkracht, houding en leermotivatie. Zo werf je mensen aan voor de rollen waaraan je vandaag en morgen nood hebt. Overweeg ook ‘boomerang recruitment’: 1 op de 2 ex-medewerkers staat ervoor open om weer bij jou aan de slag te gaan.

Acerta als selectiebureau

Schakel bij je zoektocht naar talent een selectiebureau in. Een selectiepartner is objectiever, focust op jouw doelstellingen en gebruikt beproefde selectiemethodes. Zo zet Acerta de Talent Motivatie Analyse in om kandidaten op competenties en potentieel te screenen en de persoonlijkheid en match met je bedrijfscultuur te verzekeren. De juiste man of vrouw gevonden? Dan bepaal je via onze Salary Benchmark een aantrekkelijk loonvoorstel.

Zie ook onboarding niet over het hoofd: een traject om je kersverse versterking vlot en blijvend aan boord te halen. Acerta ondersteunt en stelt een gratis e-gids ter beschikking.

Intern aanwerven

44% van de medewerkers geeft aan dat ze meer in hun mars hebben dan ze vandaag kunnen laten zien. Bovendien zoekt amper 12% actief naar een job bij een andere werkgever, terwijl 6 op de 10 wél openstaat voor een andere rol – bij voorkeur binnen dezelfde organisatie. Medewerkers zoeken vooral een nieuwe uitdaging. Speel erop in met jobrotatie via interne werving. Zo omzeil je de arbeidskrapte en de mismatch tussen gezochte profielen en aanbod. En: je weet al dat de persoon past binnen je organisatiecultuur. Ook externe rematching, waarbij je talent ter beschikking stelt van andere ondernemingen, is het overwegen waard.

Aanwerven én houden

De sleutel om je medewerkers betrokken en trouw te houden? Inspraak in de samenstelling van het loonpakket. Zo vergroot je tevredenheid en loyaliteit, vooral bij oudere medewerkers die sneller geneigd zijn om van job te veranderen als ze zich niet ‘gehoord’ voelen.

Zet ook in op levenslang leren en rematching. Zo anticipeer je op de doorgedreven digitalisering en robotisering van Industrie 4.0. En voorkom je dat medewerkers vastroesten of opgebrand geraken. Mooi meegenomen: je vult er rollen mee in zonder recruitment van extern talent.

Talent aanwerven of zelf klaarstomen voor jouw bedrijf?

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp