Rekrutering en selectie

Leestijd: Later lezen?

De jobmobiliteit bevindt zich op een dieptepunt, zo blijkt uit de jaarlijkse Talent Pulse van Acerta. Liefst 26% van de medewerkers is niet geïnteresseerd in een andere jobaanbieding, ten opzichte van gemiddeld 13 % de voorbije vijf jaar. Tel daar nog bij dat het aantal vacatures stijgt en de werkloosheid daalt. Waar vind je als werkgever nieuwe medewerkers in periodes van arbeidskrapte? Wel, talent vind je zowel intern als extern. Het is belangrijk om naast de ervaring, kennis en expertise ook aandacht te hebben voor attitude, potentieel en leervermogen. Daarbij is het ook cruciaal dat je nieuwe kandidaat een match is met je bedrijfscultuur.

Extern rekruteren

Op een krappe arbeidsmarkt laat je het idee van een 100% match beter varen. Stap af van een ‘Copy-Paste’ verhaal en mik liever op veerkracht, houding en leermotivatie. Kijk hoe je het talent van je kandidaat in je organisatie kan aanwenden en ontwikkelen en houd je niet te veel vast aan het vooropgestelde profiel. Zo vind je gemakkelijker de mensen die je zoekt voor de rollen waaraan je vandaag én morgen nood hebt. Overweeg ook om via ‘boomerang recruitment’ ex-medewerkers opnieuw aan te werven: 1 op de 2 staat daarvoor open.

Ga je op zoek naar nieuw talent? Maak dan gebruik van Acerta’s netwerk om de juiste kandidaten te vinden. Met de Talent Motivatie Analyse screenen we je kandidaten zowel op competenties en potentieel als op persoonlijkheid en match met je bedrijfsvisie en -cultuur. De juiste m/v gevonden? Dan bepaal je via onze Salary Benchmark een aantrekkelijk loonvoorstel om talent aan de haak te slaan én te houden.

Belang van onboarding

We kunnen het niet genoeg benadrukken: onboarding is een must om je kersverse versterking vlot en blijvend aan boord te halen. Het traject vangt aan bij de ondertekening van de arbeidsovereenkomst. En stopt pas als je nieuwe medewerker gelukkig ingewerkt is in je organisatie.

Helaas besteden werkgevers nog te weinig aandacht aan onboarding en beginnen ze er ook veel te laat mee: 1 op de 3 medewerkers is ontevreden over zijn onthaal- en inwerkingsperiode. Vaak hoort de medewerker zijn nieuwe werkgever ook niet meer in de periode tussen het ondertekenen van het contract en de startdatum. Daardoor houdt 25% het binnen het jaar voor bekeken. Zo verlies je kostbaar talent, tijd en geld. Bovendien loop je de kans mis om betrokkenheid te creëren, je retentie te verbeteren en je employer brand op te poetsen. Een onboardingtraject is trouwens niet alleen weggelegd voor grote of kapitaalkrachtige bedrijven: onze Talmundo-app is ontwikkeld op maat van kmo’s.

Intern rekruteren

Zie bij het rekruteren je aanwezige talent niet over het hoofd: 44% van de medewerkers geeft aan dat ze meer in hun mars hebben dan ze vandaag kunnen laten zien. Bovendien is amper 12% actief op zoek naar een andere job bij een andere werkgever, terwijl 6 op de 10 wél openstaat voor een andere rol bij voorkeur binnen dezelfde organisatie. We zien dat medewerkers vooral op zoek zijn naar een bijkomende of nieuwe uitdaging. Dit is een opportuniteit om via jobrotatie de dynamiek in je organisatie te vergroten en om toekomstperspectief te bieden.

Door de mismatch tussen gezochte profielen en aanbod, is intern rekruteren een interessante piste. Werkgevers, die individueel talent en potentieel helpen ontplooien, kunnen zo de arbeidskrapte omzeilen. Ook externe rematching, waarbij je talent ter beschikking stelt van andere ondernemingen, is het overwegen waard.

Geef inspraak

De sleutel om je medewerkers betrokken en trouw te houden? Inspraak in de samenstelling van het loonpakket. Geef je die niet? Dan zakt de tevredenheid over het loon en is de kans groter dat je medewerker op zoek gaat naar een andere job. Een gebrek aan inspraak is ook nefast voor je employer brand. Vooral oudere medewerkers zijn geneigd om sneller van job te veranderen als ze zich niet ‘gehoord’ voelen. Geef ze dus voldoende zeggenschap en uitdagingen om hun ervaring en waardevol talent in huis te houden.

Zet in op levenslang leren

In een snel veranderende arbeidsmarkt is stilstaan achteruitgaan. Industrie 4.0 met doorgedreven digitalisering en robotisering zal het tempo waaraan functies veranderen nog doen toenemen. Anticiperen is dan ook de boodschap. Hoe? Door levenslang leren te omarmen en volop te investeren in opleidingen. Zo kunnen je medewerkers de ontwikkelingen bijbenen en voorkom je met rematching dat ze vastroesten of opgebrand geraken. Mooi meegenomen: je vult er rollen mee in zonder dat je extern naar talent hoeft te hengelen.

Talent vinden of talent zelf klaarstomen voor jouw bedrijf?

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp