Autonomie: onmisbaar op de werkvloer

20 maart 2022
Leestijd: Later lezen?

Autonomie is een belangrijk ingrediënt van een motiverend hr-beleid. Waarom moet je hierop inzetten? Welk nut biedt autonomie?

Wat bedoelen we met autonomie op de werkvloer?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groeiend aantal medewerkers verlangt naar meer autonomie. Lees: ze willen meer vrijheid op het werk. Maar de exacte invulling van dat woord verschilt nogal. Voor de één betekent autonomie meer flexibiliteit qua werkuren of werkplaats, voor de ander draait het vooral om vrijheid qua planning en prioriteiten.

Hoeveel autonomie een medewerker krijgt, hangt vaak af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld:

  • De sector
  • De taakverdeling en rol binnen het bedrijf
  • Hoe succesvol de samenwerking en communicatie met collega’s is
  • Het vertrouwen van leidinggevenden

Wat is het effect van meer autonomie?

Meer autonomie leidt tot een hogere werktevredenheid en meer motivatie. Krijgt je medewerker de ruimte om autonoom te werken? Dan is hij waarschijnlijk ook productiever. Uit onderzoek blijkt namelijk dat personeel met veel vrijheid ook meer verantwoordelijkheidsgevoel heeft. De som van meer tevredenheid, motivatie en productiviteit leidt uiteindelijk tot betere bedrijfsresultaten en loyaler personeel. Autonomie is dus niet alleen goed voor je medewerkers maar ook voor je bedrijf.

Voelt je medewerker dat je hem vertrouwt? Dan zal hij bovendien zelfzekerder zijn en meer initiatief durven nemen. Hij zal creatiever en innovatiever uit de hoek komen en uitdagingen eenvoudiger het hoofd bieden. Meer zelfbeschikking zorgt ook voor minder stress en een verlaagde kans op burn-outs. Je medewerkers kiezen zelf hoe ze hun tijd en energie inzetten, waardoor ze hun efficiëntie en werkdruk deels zelf in de hand hebben.

Hoe begin je eraan?

Zorg in de eerste plaats voor een solide vertrouwensbasis. Stimuleer eerlijke en constructieve feedback – tussen je medewerkers onderling én tussen jou en je medewerkers. Gaf je feedback? Doe daarna dan weer een stapje terug en geef je medewerker de ruimte om zichzelf verder te ontwikkelen en je feedback ter harte te nemen.

Als werkgever is het niet altijd eenvoudig om de controle uit handen te geven. Toch is het belangrijk dat je niet aan micromanagement gaat doen. Let vooral op de resultaten van je medewerker; schenk minder aandacht aan hoe, waar en wanneer hij werkt. Maar zorg wel dat je binnen een correct juridisch kader handelt zodat je geen risico loopt op bijkomend loon of overloon. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om autonomie toe te laten, contacteer onze consultants voor meer informatie.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp