Alles over sociale verkiezingen

Leestijd: Later lezen?

Sociale verkiezingen zijn moeilijke materie. Gelukkig heb je aan Acerta een ervaren en gedreven gids. Er komt namelijk heel wat kijken bij de strikt door de wet afgebakende kiesprocedure. Een goed verloop kan een positieve invloed hebben op het sociale overleg met werknemers en vakbonden.

Om regels en data te respecteren, de nodige officiële documenten in te zetten en juist te communiceren, is nu beginnen een must. Daarvoor heb je een toegewijd coördinerend team nodig. We ontzorgen je graag door onze ruime kennis over sociale verkiezingen met je te delen. Als het op grote hr-uitdagingen als deze aankomt, is Acerta er met raad en daad voor jouw business en sector.

Eerste sociale verkiezingen?

Stel je in 2019 voor het eerst meer dan vijftig of honderd mensen tewerk? Dan ben je verplicht om in 2020 sociale verkiezingen te organiseren. Maar hoe bepaal je het aantal werknemers in je bedrijf? Wat is een technische bedrijfseenheid (TBE)? Welke procedure moet je volgen? Hoe start je? Onze experts bieden hulp bij de voorbereiding en alle noodzakelijke stappen.

Je kalender sociale verkiezingen

Tijdig beginnen is essentieel voor een rustig en correct verloop van je sociale verkiezingen. Acerta zet alles voor je op een rijtje in een overzichtelijke kalender. 

Ondernemingsraad en comité voor preventie en bescherming op het werk

Overkoepelend sociaal overleg gebeurt binnen de ondernemingen via de ondernemingsraad (OR) en het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW). Wie zetelt erin en wie mag zich ervoor verkiesbaar stellen? 

Installeren OR en CPBW

Zijn de resultaten van de sociale verkiezingen gekend? Dan kunnen je nieuwe comité en raad beginnen zetelen. Een doeltreffende werking van de ondernemingsraad en het comité voor bescherming en preventie op het werk begint met een grondige installatievergadering en duidelijke afspraken.

Je e-gids sociale verkiezingen 2020

Acerta verzamelde de zes meest gestelde vragen in een handige en heldere gids. Zo ontdek je het hoe, wat en waarom van sociale verkiezingen en ga je tijdig en goed voorbereid de stembusgang tegemoet.

Initiatie sociale verkiezingen

Weten waarmee je rekening moet houden bij je eerste sociale verkiezingen? Een leidraad krijgen om de voorbereiding vlekkeloos en volgens het boekje te laten verlopen? Volg onze open opleiding sociale verkiezingen. Of vraag naar een training in je bedrijf.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers