Alles over sociale verkiezingen

Leestijd: Later lezen?

Sociale verkiezingen zijn moeilijke materie. Gelukkig heb je aan Acerta een ervaren en gedreven gids. Er komt namelijk heel wat kijken bij de strikt door de wet afgebakende kiesprocedure. Een goed verloop kan een positieve invloed hebben op het sociale overleg met werknemers en vakbonden.

Om regels en data te respecteren, de nodige officiële documenten in te zetten en juist te communiceren, is nu beginnen een must. Daarvoor heb je een toegewijd coördinerend team nodig. We ontzorgen je graag door onze ruime kennis over sociale verkiezingen met je te delen. Als het op grote hr-uitdagingen als deze aankomt, is Acerta er met raad en daad voor jouw business en sector.

Eerste sociale verkiezingen?

Stel je in 2019 voor het eerst meer dan vijftig of honderd mensen tewerk? Dan ben je verplicht om in 2020 sociale verkiezingen te organiseren. Maar hoe bepaal je het aantal werknemers in je bedrijf? Wat is een technische bedrijfseenheid (TBE)? Welke procedure moet je volgen? Hoe start je? Onze experts bieden hulp bij de voorbereiding en alle noodzakelijke stappen.

Je kalender sociale verkiezingen

Tijdig beginnen is essentieel voor een rustig en correct verloop van je sociale verkiezingen. Acerta zet alles voor je op een rijtje in een overzichtelijke kalender. 

Sociale verkiezingen voor CPBW

Het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) heeft als opdracht het bevorderen van welzijn op het werk. Een belangrijke taak, dus. Organiseer je voor het eerst sociale verkiezingen voor dit overlegorgaan? Acerta geeft je de nodige handvatten voor de organisatie van je verkiezingen.

Sociale verkiezingen voor de ondernemingsraad

Heeft je onderneming honderd of meer medewerkers? Dan ben je verplicht om een ondernemingsraad te installeren. In dit overlegorgaan informeert en raadpleegt de werkgever een team van werknemersvertegenwoordigers.

De installatie van een CPBW

Een doeltreffende werking van je CPBW is essentieel. Hoe organiseer je een goede installatievergadering? Hoe vaak roep je het CPBW samen? Acerta geeft je alvast de grootste do’s voor je CPBW.

De installatie van een ondernemingsraad

De eerste keer een ondernemingsraad organiseren is een grote stap. Je wilt er dan ook alles aandoen om constructief overleg mogelijk te maken. Om dit te doen geeft Acerta je de nodige inzichten.

Je e-gids sociale verkiezingen 2020

Acerta verzamelde de zes meest gestelde vragen in een handige en heldere gids. Zo ontdek je het hoe, wat en waarom van sociale verkiezingen en ga je tijdig en goed voorbereid de stembusgang tegemoet.

Initiatie sociale verkiezingen

Weten waarmee je rekening moet houden bij je eerste sociale verkiezingen? Een leidraad krijgen om de voorbereiding vlekkeloos en volgens het boekje te laten verlopen? Volg onze open opleiding sociale verkiezingen. Of vraag naar een training in je bedrijf.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers