Waarom als werkgever pensioensparen aanbieden?

25 februari 2020
Leestijd: Later lezen?

Steeds meer medewerkers willen vandaag – naast hun brutoloon – kunnen genieten van een aanvullend pakket met voordelen op maat. Als jij je werknemers pensioensparen aanbiedt, zien ze dat je als werkgever bekommerd bent om hun persoonlijke welzijn. Kortom: je bent voor hen een moderne en aantrekkelijke werkgever, en dat is voor jou een extra troef gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Het bindt medewerkers aan je onderneming en dat is goed voor de retentie.

Hoe kan je als werkgever pensioensparen aanbieden?

Je kunt pensioensparen als pijler in het cafetariaplan opnemen. Steeds meer medewerkers hebben vandaag de mogelijkheid om een deel van hun loonpakket flexibel samen te stellen volgens hun eigen keuzes en behoeften. Via het zogenaamde cafetariaplan krijgen ze de kans om een deel van hun loonpakket om te zetten in meer vakantie, een bedrijfswagen of -fiets of een computer. Pensioensparen is ook een mogelijkheid.

Voordelen van pensioensparen via het cafetariaplan

Via een cafetariaplan kan je als werkgever zorgen dat je medewerkers hun loonpakket door de keuze voor het individueel pensioensparen binnen het aangeboden keuzebudget. Dat wil zeggen: voor jou als werkgever stijgt de loonkost niet, je werknemer bouwt bijkomend pensioen op en behoudt daarenboven het persoonlijk fiscaal voordeel van het pensioensparen.

Bovendien kan je als werkgever pensioensparen aanbieden via het cafetariaplan, ongeacht het aanbieden van een collectief aanvullend pensioen, en geef je je werknemers toch de extra ondersteuning die ze zoeken.

Voor KMO’s waarvoor de complexiteit en de kost van een drempel kan vormen, kan het pensioensparen in het cafetariaplan een interessante oplossing bieden.

Waarmee rekening houden?

Hou bij het cafetariaplan rekening met de individuele verwachtingen van je werknemers en stel een verloningsbeleid op dat aansluit bij de waarden van je onderneming. Vinden ze het echt belangrijk dat ze bij jou aan pensioensparen kunnen doen? Dan kun je er met een gerust hart aan beginnen, samen met Acerta. 

Het maakt niet uit welke manier van aanvullende pensioenopbouw je precies in je onderneming wil integreren, maar hou er rekening mee dat je als werkgever steeds een bijzondere RSZ-bijdrage van 8,86% betaalt op de bijdragen die je stort, resp. terugbetaalt aan je werknemer.

Alternatieven voor pensioensparen

  • Het klassieke aanvullend pensioen via groepsverzekering

Jij sluit als werkgever een verzekeringspolis af voor je medewerkers en betaalt maandelijks of jaarlijks premies om pensioenkapitaal op te bouwen. Gaat een medewerker met pensioen, dan krijgt hij dit opgebouwde bedrag uitgekeerd, bovenop zijn wettelijke pensioen. Deze vorm van pensioensparen geldt voor alle medewerkers (of afgebakende categorieën) in je organisatie en wordt dus collectief uitgerold.

  • Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW)

Sinds 2018 bestaat er een nieuwe mogelijkheid om via een organisatie aan pensioensparen te doen: het vrij aanvullend pensioen (VAPW). De werknemer neemt hier zelf het initiatief en vraagt jou als werkgever om maandelijks een bijdrage van zijn loon in te houden en door te storten naar de pensioeninstelling (verzekeraar of pensioenfonds). Je betaalt zelf geen bijdragen. De administratieve impact voor jou als werkgever is zeer beperkt.

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp