Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW)

Leestijd: Later lezen?

Als werkgever ben je verplicht om te waken over de gezondheid en het welzijn van je medewerkers. Je interne dienst voor preventie en bescherming moet minstens één preventieadviseur tellen. Toch sluit jij je beter ook aan bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (of in het kort: EDPBW). Zo bespaar je tijd en kopzorgen, en investeer je in een dienstverlening die loont.

De doelstellingen van een EDPBW

Het EDPBW heeft twee belangrijke doelstellingen:

  1.  Gezondheidstoezicht organiseren, en
  2. je helpen om risico’s op de werkvloer te beheersen.

De dienst bestaat uit twee secties:

  • Multidisciplinair risicobeheer, met preventieadviseurs die zich toespitsen op arbeidsveiligheid en -geneeskunde, psychosociale thema’s, ergonomie... Aan het hoofd: een ingenieur - preventieadviseur niveau I.
  • Medisch toezicht op medewerkers, met verplegend en administratief personeel. Deze sectie wordt geleid door een preventieadviseur-arbeidsgeneesheer.
Arbeidsgeneesheer

Waarom een EDPBW?

Via preventie, beheer en toezicht zorgt de EDPBW ervoor dat jij je wettelijke verplichtingen nakomt. Meer nog: dat je een duurzaam welzijnsbeleid hanteert voor je medewerkers. Zo gaan ze veiliger en gezonder aan de slag, en spoor je eventuele problemen sneller op. Resultaat: je beperkt het risico op ongevallen en (langdurige) afwezigheid. Broodnodig, want je medewerkers langer gemotiveerd aan de slag houden is essentieel om competitief te blijven. Goed om te weten: hoe beter het welzijn en hoe minder ongelukken, hoe hoger de productiviteit. Investeren in een EDPBW rendeert dus dubbel en dik!
 

Wanneer EDPBW inschakelen?

Je ondertekent als werkgever een overeenkomst met de EDPBW. Daarin worden de opdrachten uiteengezet die je aan de externe dienst toekent. Bij interventies komt telkens dezelfde ploeg preventieadviseurs bij jou over de vloer. Daarna ontvang je een rapport met resultaten en adviezen. De EDPBW beschikt over voldoende middelen en kennis om zijn opdrachten feilloos uit te voeren. Zo geniet je een grote gemoedsrust, terwijl je de inzetbaarheid van je medewerkers vergroot. Een bekommernis minder voor jou!

De tarieven die de externe dienst hanteert, zijn bepaald bij wet. De verplichte minimumbijdragen vind je op de overheidswebsite Werk België.

EDPBW via IDEWE

Nog geen externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, of op zoek naar een nieuwe? Dan raden we je onze partner IDEWE aan, de grootste EDPBW in België. Met zijn geïntegreerde veiligheids- en welzijnsaanbod krijg je onklopbare expertise en ervaring, een uitgebreid dienstenpakket, en talloze opleidingen rond preventie en welzijn op het werk.

Gezondheid en motivatie gaan hand in hand. Ook Acerta helpt je om het welzijn en de inzet van je medewerkers te verbeteren.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Als werkgever snel een correct en overzichtelijk antwoord vinden op je hr en payroll-vragen? Daar zorgt Acerta graag voor.

Bekijk al onze dossiers voor werkgevers Bekijk alle artikels over dit onderwerp