Jouw pensioen als zelfstandige

Een zaak runnen mag dan een van je grote passies zijn, ooit komt het moment van welverdiende rust. Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen en heb je daarom uiteraard recht op je wettelijk pensioen. Helaas is dat wettelijk pensioen meestal een stuk lager dan bij werknemers. Gelukkig zijn er heel wat interessante formules voor een aanvullend pensioen, zodat ook jij met volle teugen kan genieten van je leven na je carrière. We zetten alles wat je moet weten over het pensioen voor zelfstandigen op een rijtje. Acerta staat klaar om je te begeleiden en te adviseren bij het kiezen van de juiste pensioenoplossing voor zelfstandigen!

Dubbele afbeelding jouw pensioen als zelfstandige 1
Dubbele afbeelding jouw pensioen als zelfstandige 2

Wettelijk pensioen zelfstandige

Dankzij het wettelijk pensioen kan je rekenen op een maandelijks pensioenbedrag. Hoeveel dit is, hangt af van je loopbaan, inkomsten en gezinssituatie. Naast het wettelijk rustpensioen zijn er echter ook andere vormen van pensioen beschikbaar. 

Zo heb je het vervroegd pensioen, het overlevingspensioen of een overgangsuitkering en het pensioen bij echtscheiding. Daarnaast is er ook een minimumpensioen en het maximumpensioen vastgesteld.

Pensioen advies op maat

Op hoeveel pensioen heb jij recht als zelfstandige? Daar is jammer genoeg geen pasklaar antwoord voor. Het berekenen van je pensioen is complex en hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je graag meer weten over jouw wettelijk pensioen? Onze expert geven je met plezier pensioenadvies op maat. Hoeveel bedraagt jouw wettelijk pensioen? Is het voor jou interessant om studiejaren af te kopen? Wanneer kan je met pensioen gaan? Welke info vind je op MyPension? Acerta biedt pensioenadvies en concrete ondersteuning en helpt jou bij het maken van slimme keuzes.

Maak een afspraak voor pensioenadvies zelfstandigen

Het Sociaal VAPZ

Als zelfstandige is doe je goed aan om je wettelijk pensioen aan te vullen met pensioensparen voor zelfstandigen. De formule die elke zelfstandige best neemt, is een SVAPZ (Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Je legt nu al een spaarpot aan voor later, en je kan het fiscaal inbrengen. Uniek aan een SVAPZ is dat je het gespaarde bedrag ook kan inbrengen als beroepskost waardoor je minder sociale bijdragen moet betaalt.

Met een SVAPZ geniet ja bovendien extra bescherming: een verzekering arbeidsongeschiktheid en invaliditiet, plus een vergoeding bij moederschapsrust. Liever uitsluitend pensioensopbouw? Dan kan je ook kiezen voor een gewoon VAPZ zonder extra bescherming.

Verschil tussen VAPZ en Sociaal VAPZ

Bij Acerta kan je kiezen tussen twee VAPZ-formules. Enerzijds is er het gewoon Vrij Aanvullend Pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), anderzijds is er het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (SVAPZ). Het Sociaal VAPZ beidt naast een aanvullend pensioenkapitaal ook een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en in geval van moederschap.

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Heb jij als zelfstandige een eenmanszaak? Ook als zelfstandige zonder vennootschap kan je SVAPZ verder aanvullen. Dankzij de Pensioensovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) kan je bovenop je Sociaal VAPZ een aanvullend pensioen opbouwen waardoor je je bestaande pensioenplan verstrekt. De POZ is niet alleen fiscaal aantrekkelijk maar levert ook nog een aantal extra voordelen op.

De individuele Pensioentoezegging (IPT)

Als bedrijfsleider van een vennootschap kun je je pensioenspot vergroten via de Individuele Pensioentoezegging (IPT). Je vennootschap betaalt de bijdrage van deze levensverzekering. Die premie kun je vervolgens aftrekken van je brutowinst.

RIVIZ-toelage voor medische beroepen

Beoefen je een medisch beroep en ben je geconventioneerd? Dan kan je je RIZIV-toelage (jaarlijkse toelage van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) gebruiken om je aanvullend pensioen te financieren. Naast een aanvullend pensioen kan je bovendien genieten van financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en moederschap.

Pensioen berekenen als zelfstandige

Je pensioen berekenen als zelfstandige? Dat is niet evident. Je totale pensioen wordt berekend op basis van het pensioenbedrag voor al je loopbaanjaren. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tissen een volledige loopbaan als zelfstandige, of een gemengde loopbaan waarbij je ooit tewerkgesteld was als werknemer of ambtenaar. Het is ook mogelijk om studiejaren af te kopen. Hiervoor moet je een aanvraag indienen binnen de 10 jaar na het behalen van je diploma. Elk afgekocht studiejaar levert een jaarlijks extra brutopensioen op.

Het minimumpensioen voor de meewerkende echtgenoot

Sinds 1 januari 2003 bestaat het maxistatuut voor de meewerkende echtgenoot. Om een oplossing te bieden voor de meewerkende echtgenoot die geboren zijn tussen 1 januari 1956 en 31 mei 1968, en dus niet aan 30 jaar activiteit geraken tegen ingangsdatum van hun pensioen, werd de toegang tot het minimumpensioen voor de meewerkende echtgenoot versoepeld vanaf 2023. Benieuwd wie hiervoor in aanmerking komt en hoe de loopbaan berekend wordt?

Ontdek hier alle regels voor het minimumpensioen voor de meewerkende echtegenoot.

Acerta, de beste partner voor je aanvullend pensioen

Wij begeleiden je in het maken van de juiste keuze.

  • Welke verzekering sluit je best af als zelfstandige? Acerta wijst je de weg. Je kan bij ons terecht voor advies én voor het afsluiten van enkele cruciale en betaalbare verzekeringen voor zelfstandigen.

Verzekeringen voor zelfstandigen

Bijverdienen na pensioen als zelfstandige?

Het is mogelijk om na je pensioen bij te verdienen als zelfstandige. Bijverdienen na je pensioen kan echter gevolgen hebben op je pensioenuitkering. Om je pensioenuitkering te behouden is het dus belangrijk om van je rechten en plichten op de hoogte te zijn.