Jouw pensioen als zelfstandige

Een zaak runnen mag dan een van je grote passies zijn, ooit komt het moment van welverdiende rust. Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen en heb je daarom uiteraard recht op je wettelijk pensioen. Helaas is dat wettelijk pensioen meestal een stuk lager dan bij werknemers. Gelukkig zijn er heel wat interessante formules om je pensioen aan te vullen, zodat ook jij met volle teugen kan genieten van je pensioen.

Dubbele afbeelding jouw pensioen als zelfstandige 1
Dubbele afbeelding jouw pensioen als zelfstandige 2

Wettelijk pensioen

Wil je graag meer weten over jouw wettelijk pensioen? Onze experts geven je met plezier pensioenadvies op maat. Hoeveel bedraagt jouw wettelijk pensioen? Is het voor jou interessant om studiejaren af te kopen? Wanneer kan je met pensioen gaan? Welke info vind je op MyPension? Acerta biedt concrete ondersteuning en helpt jou bij het maken van slimme keuzes.

Aanvullend pensioen

Als zelfstandige doe je er goed aan om je wettelijk pensioen aan te vullen. Dit kan op verschillende manieren: 

De formule die elke zelfstandige best neemt, is een SVAPZ (Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen). Je legt nu al een spaarpot aan voor later, en je kan het fiscaal inbrengen. Uniek aan een SVAPZ is dat je het gespaarde bedrag ook kan inbrengen als beroepskost waardoor je minder sociale bijdragen betaalt.

Met een SVAPZ geniet je bovendien extra bescherming: een verzekering arbeidsongeschiktheid en invaliditeit, plus een vergoeding bij moederschapsrust. Liever uitsluitend pensioenopbouw? Dan kan je ook kiezen voor een gewoon VAPZ zonder extra bescherming.

Je SVAPZ-spaarformule al maximaal benut?

Dan kan je extra aanvullend pensioen opbouwen met deze fiscaalvriendelijke formules:

Als zelfstandige zonder vennootschap kun je je SVAPZ verder aanvullen via de Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ).

Als bedrijfsleider van een vennootschap kun je je pensioenpot vergroten via de Individuele Pensioentoezegging (IPT). Je vennootschap betaalt de bijdrage van deze levensverzekering. Die premie kun je vervolgens aftrekken van je brutowinst.

Wil je een persoonlijk gesprek over je wettelijk pensioen?

Wil je een persoonlijk gesprek over je wettelijk pensioen?

Maak een (video-)afspraak met ons voor meer informatie via het volgende contactformulier.

Contacteer ons