Als je start met personeel zijn er administratieve verplichtingen en formaliteiten die je moet regelen voordat je eerste werknemer in dienst komt. Acerta lijst alles voor je op. Lees je mee?
Werf je voor het eerst iemand aan? Dan ben je verplicht je als werkgever te registreren bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Je krijgt dan een identificatienummer: je RSZ-nummer. Voor elke loontrekkende die je in dienst hebt, betaal je een bijdrage voor de uitbetaling van pensioenen, werkloosheids- en ziekteuitkeringen, gezinsbijslagen enzovoort.
Schrijf je in via de site van de Sociale Zekerheid.
Neem je een arbeider in dienst? Arbeiders ontvangen hun vakantiegeld niet zoals bedienden rechtstreeks via hun werkgever maar via een kas voor jaarlijkse vakantie. De Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) financiert de vakantiefondsen voor arbeiders. De RJV wordt op zijn beurt gefinancierd door de RSZ. Jij stort het vakantiegeld voor je arbeiders dus aan de RSZ. Daarom is je werkgeversbijdrage voor arbeiders hoger dan voor bedienden.
Iedere werkgever moet een dienst voor preventie en bescherming oprichten met minstens één preventieadviseur.
Heb je minder dan 20 werknemers? Dan mag je zelf preventieadviseur zijn als je je voor een aantal gespecialiseerde aspecten laat bijstaan door specialisten. De dienst geeft raad voor de veiligheid, gezondheid en hygiëne op de werkvloer en houdt er toezicht op via arbeidsgeneesheren en preventieadviseurs. Tot de taken behoren o.a.:
Voldoet je interne dienst voor preventie niet aan alle voorwaarden?
Nog een (logische) verplichting: je medewerker verzekeren tegen arbeidsongevallen. Als werkgever ben je aansprakelijk voor elk ongeval op het werk en op weg van en naar het werk. De verzekering moet afgesloten zijn uiterlijk op het moment dat je werknemer start.
Dimona, kort voor: Déclaration Immédiate en Onmiddellijke Aangifte, is een elektronische aangifte waarmee je de indiensttreding en de uitdiensttreding van een medewerker meldt bij de RSZ.
Een arbeidsovereenkomst legt alle afspraken over het loon, de arbeidsduur en de functie vast. Heel wat sectoren hebben een collectieve arbeidsovereenkomst of een cao. Cao's bepalen zaken zoals het minimumloon, verplaatsingsvergoedingen, eindejaarspremies, (afwijkende) opzegtermijnen en de vakbondsdelegatie. Vaak vormen ze de basis voor de inhoud van een arbeidsovereenkomst.
Het arbeidsreglement is een verplicht sociaal-juridisch document dat de rechten en plichten van werknemer en werkgever oplijst. Het volstaat niet om dit op je pc of in een cloud te bewaren. Je moet dit:
Je bent klaar om personeel in dienst te nemen. Maar hoe regel je dat allemaal? Wat moet je eerst doen? En hoe ben je zeker dat je in orde bent? Geen stress. Met het stappenplan van Acerta doen we het samen: stap voor stap. Let's go.
Je merkt het: je moet rekening houden met heel wat formaliteiten en verplichtingen als je start met personeel. Te ingewikkeld? Te veel paperassen? Niet zeker of je het goed doet? Je staat er niet alleen voor. Je sociaal secretariaat helpt je graag bij fiscale en administratieve formaliteiten zoals:
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp