Drie pensioenpijlers

Leestijd: Later lezen?

Tijdens je actieve loopbaan bouw je als zelfstandige via de sociale bijdragen rechten op voor je pensioen. Het wettelijke pensioen dat je zo samenstelt, volstaat vaak niet om je levensstandaard te behouden. Geen nood: dankzij de twee andere pensioenpijlers zit je later alsnog op rozen. We doen de extra mogelijkheden hieronder haarfijn uit de doeken, zodat jij er morgen de vruchten van plukt.

Je wettelijke pensioen

Je wettelijk pensioen wordt - voor je loopbaanjaren vanaf 1984 – berekend op basis van je beroepsinkomsten. Was je al zelfstandige vóór 1984? Dan krijg je voor die periode een forfaitair bedrag dat afhangt van je gezinssituatie. Je totale pensioen is dus de som van het pensioenbedrag van ál je loopbaanjaren.

Was je ook actief als werknemer of ambtenaar? Dan ontvang je er nog een pensioen bovenop, afhankelijk van je toenmalige loon.

Je merkt het: je pensioen is een complexe kwestie die verschilt van persoon tot persoon. Heb je vragen? Bel gratis naar 1765. Via deze pensioenlijn krijg je een antwoord – ongeacht of je als werknemer, zelfstandige of ambtenaar aan de slag bent. Een raming van je pensioen? Die kan je online raadplegen  op Mypension.be.

Je aanvullende pensioen

Je wettelijke pensioen is heel bescheiden … Als zelfstandige kun je best een aanvullend pensioen opbouwen – een veilige en broodnodige spaarformule met sociale en fiscale voordelen. Want de premie die jij of je vennootschap betaalt, trek je deels of volledig af van je belastingen. Zo recupereer je via de overheid een deel van de premie en bouw je in kleine stappen een mooi eindkapitaal op.

VAPZ

Iedere zelfstandige in hoofdberoep kan om het even wanneer een Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandige (VAPZ) afsluiten. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel je betaalt, tussen een minimum- en maximumplafond. Acerta bezorgt je automatisch de gunstigste jaarpremie om jou hoofdbrekens te besparen.

Bereken als Acerta-klant je aanvullende pensioen, of check de veelgestelde vragen rond VAPZ.

ITP

Als zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap bouw je met een Individuele Pensioentoezegging (IPT) een aanvullend pensioen op via je bedrijf. Je zaak financiert, jij oogst. Bovendien zijn de bijdragen voor een groot deel fiscaal aftrekbaar en word je maar één keer en mild belast op je pensioenkapitaal.

POZ

Sinds 2017 kunnen zelfstandigen zonder vennootschap een extra pensioen vergaren bovenop het VAPZ. Met de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) zet je dus nóg meer opzij voor later. En dat op een fiscaal aantrekkelijke manier.

Je fiscale pensioenplan

Het wettelijke en aanvullende pensioen zijn gekoppeld aan je actieve loopbaan. Maar wat als je (te) weinig hebt gewerkt? Dan val je uit de boot … tenzij je zelf iets aan de kant zet. Als je voor persoonlijke rekening spaart voor je pensioen, geniet je nog fiscale voordelen ook. Je kiest uit formules zoals pensioensparen of langetermijnsparen.

Op zoek naar meer antwoorden?

Op zoek naar meer antwoorden?

Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.

Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp