Heb je als student een briljant ondernemingsplan dat je nu al in de markt wil zetten? Volg je als startende vrij beroeper nog een bijkomende opleiding? Dan kun je overwegen om student-zelfstandige te worden. Voor jou geldt een bijzonder statuut. En ben je jonger dan 25? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden nog ten laste van je ouders blijven.
Als student-zelfstandige sluit jij je verplicht bij het sociaal verzekeringsfonds aan. Je geniet van een gunstige bijdrageregeling - zolang je netto belastbaar jaarinkomen onder een bepaalde inkomensgrens ligt.
Je netto belastbaar jaarinkomen inkomensgrenzen | Je definitieve sociale bijdrage |
---|---|
minder dan 8 430,72 euro | je bent vrijgesteld van sociale bijdrage |
tussen 8 430,72 en 16 861,46 euro | je betaalt een verminderde bijdrage van 20,50 % op het inkomen boven het grensbedrag. Je bent vrijgesteld voor de eerste schijf tot en met 8 430,72 euro |
16 861,46 euro of meer | je betaalt bijdrage zoals die in hoofdberoep: minimum 890,51 euro per kwartaal |
In je eerste drie startjaren betaal je een forfaitaire voorlopige minimumbijdrage van 98,52 euro per kwartaal. Vanaf het vierde jaar activiteit wordt je voorlopige bijdrage berekend op je inkomsten van drie jaar geleden. Van zodra het werkelijke inkomen gekend is, berekenen wij je definitieve bijdrage. Net zoals alle andere zelfstandigen, kun je ook als student de voorlopige bijdragen indien nodig laten verhogen of verlagen.
Het Groeipakket is een regionale materie en de voorwaarden verschillen per gewest. Je Groeipakket uitbetaler kan je hierin adviseren.
Ligt je jaarinkomen lager dan 16 861,46 euro? Dan betaal je geen of een verminderde sociale bijdrage waardoor je geen recht op een uitkering arbeidsongeschiktheid opbouwt. Je blijft voor de terugbetaling van medische verzorging dan ten laste van je ouders. De kwartalen waarin je een verminderde bijdrage betaalt, tellen wel mee voor het vervullen van de wachttijd voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Vanaf een jaarinkomen van 16 861,46 euro bouw je dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep.
Alle uren die je werkt, tellen mee: zowel die van je zelfstandige activiteit als die van je studentenjob. Om je recht op het Groeipakket te behouden, mag je niet meer dan 600 uren werken in Vlaanderen en Wallonië en niet meer dan 240 uren per kwartaal in Brussel.
Je inkomen als jobstudent en als student-zelfstandige wordt opgeteld. Ligt je netto belastbaar inkomen voor het inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) boven 10 570 euro per jaar, dan betaal je belastingen.
Om fiscaal ten laste van je ouders te blijven, is de regel dat je niet te veel mag verdienen. Zowel je inkomsten als student-zelfstandige als je inkomen als jobstudent tellen mee in deze berekening.
Als je totale nettobestaansmiddelen niet hoger zijn dan 3980 euro, blijf je fiscaal ten laste van je ouders. Echter, voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024 mag je gedurende maximum 600 uren per kalenderjaar werken, zonder aan de normale sociale zekerheidsbijdragen te moeten voldoen.
Deze tijdelijke verhoging zorgt ervoor dat de maximale grens om fiscaal ten laste te zijn sneller wordt bereikt.
Om dit op te vangen, wordt het maximumbedrag aan netto bestaansmiddelen voor inkomstenjaar 2023 en 2024 verhoogd. Voor alle studenten wordt het maximumbedrag voor de inkomsten in 2024 (aanslagjaar 2025) vastgelegd op 7 290 euro netto belastbaar inkomen. Dit stemt overeen met een bruto inkomen van 12 422,50 euro.
Al je inkomsten tellen mee, ook bijvoorbeeld die als jobstudent. Opgelet: zodra je inkomen als beroepskost van de inkomsten van je ouders wordt afgetrokken, kun je niet meer ten laste zijn.
Krijg je een bezoldiging vanuit de vennootschap van je ouders, dan gelden ook nog de volgende regels:
Alle bedragen op deze pagina gelden voor het jaar 2024.
Als je nog steeds student -zelfstandige bent moeten we van de overheid elk jaar een controle uitvoeren of je nog terecht van het statuut geniet. Om dit voordelig statuut te kunnen behouden moet je ons elk jaar de volgende twee bewijsstukken bezorgen:
1. Een bewijs dat je voor het vorige schooljaar voor minstens 27 studiepunten deelnam aan de examens.
Je kan dit bewijzen met:
2. Een bewijs dat je voor het volgende schooljaar voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week ingeschreven bent.
Je kan dit bewijzen met:
Je kan de documenten hier uploaden of mail het naar je Acerta kantoor.
* De Vlaamse overheid stelt middelen ter beschikking voor het Groeipakket. Elk kind heeft hier recht op.
* Infino is een uitbetaler van het Groeipakket. Je kiest zelf één van de vijf Vlaamse uitbetalers. Veranderen kan na 1 jaar.
Succesvol ondernemen als zelfstandige? Dat is de juiste vragen stellen. Acerta is er voor al de antwoorden.
Bekijk al onze dossiers voor zelfstandigen Bekijk alle artikels over dit onderwerp